Projekter og initiativer om psykiske vanskeligheder
Guidelines til god faglig ledelse
Guidelines til god faglig ledelse skal på baggrund af aktuelt bedste viden og praksisviden bidrage til, at ledere i de socialpsykiatriske tilbud har den nødvendige viden og de rette kompetencer til at kunne stå i spidsen for udvikling af kvaliteten i socialpsykiatrien.
Indsatskatalog om god kvalitet på botilbud
Indsatskataloget skal på baggrund af aktuelt bedste viden og praksisviden give anbefalinger og inspiration til at styrke kvaliteten på socialpsykiatriske botilbud. Indsatskataloget kan anvendes af både ledere og medarbejdere i det recovery-orienterede og rehabiliterende samarbejde med borgere med psykiske vanskeligheder.
Partnerskab om strategisk udvikling og omlægning af socialpsykiatrien
På baggrund af aktuelt bedste viden og praksisviden skal der ske en udvikling og omlægning af socialpsykiatrien mod en mere recovery-orienteret og rehabiliterende tilgang. Konceptet for denne strategiske udvikling skal bidrage til at styrke kvaliteten og tegne retningen for fremtidens socialpsykiatri.
Faglige pejlemærker for øget kvalitet i den socialpædagogiske bistand
De faglige pejlemærker skal på baggrund af aktuelt bedste viden og praksisviden give anbefalinger og inspiration til at styrke kvaliteten i den socialpædagogiske bistand. De faglige pejlemærker kan anvendes af både ledere og medarbejdere i et recovery-orienteret og rehabiliterende samarbejde med borgere med psykiske vanskeligheder.
Kompetenceudvikling
Socialstyrelsen formidler aktuel bedste viden om en recovery-orienteret og rehabiliterende indsats for mennesker med psykiske vanskeligheder på socialpsykiatriske tilbud. Formidlingen sker gennem kompetenceudvikling, der imødekommer tilbuddenes behov.
Udbredelse og forankring af viden - Indsatsteam
Socialstyrelsens indsatsteam tilbyder rådgivning til socialpsykiatriske tilbud, der skal udbrede og forankre aktuel bedste viden om recovery-orienterede og rehabiliterende indsatser og metoder for mennesker med psykiske vanskeligheder.
Styrket overgang til og fastholdelse på ungdomsuddannelse for unge med handicap
Projektet skal udvikle en model for en indsats, der kan støtte unge med handicap i at starte på og gennemføre en ungdomsuddannelse. Modellen vil have fokus på både strukturelle, sociale og personlige forhold.
Bedre indsats til mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug på botilbud
Det estimeres, at mere end 4000 voksne på botilbud har psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug. I initiativet udvikles en indsats til målgruppen med henblik på senere afprøvning og udbredelse til andre kommuner.
Screening for viden om rusmiddelbehandling til de mest belastede unge
Unge med svære, komplekse problemer er den gruppe, der har størst vanskeligheder med at blive stoffri. Der er dermed et behov for at undersøge, hvordan misbrugsbehandlingen til denne målgruppe kan blive mere virksom.
Videreudvikling af virksomme gruppebostøtteindsatser
I Projekt Virksomme Gruppebostøtteindsatser videreudvikler og pilottester tre kommuner fem lovende gruppebostøtteindsatser. Målet med indsatserne er at styrke mestring og handlekompetencer samt fremme social inklusion for borgere med sociale problemer og psykiske vanskeligheder.
Styrket kvalitet i socialpsykiatrien
I perioden 2019-22 iværksættes en række initiativer under overskriften ’En styrket indsats i kvaliteten i socialpsykiatrien’, der tilbyder landets kommuner og tilbud et samlet videns- og kvalitetsløft og dermed bedre indsatser til mennesker med psykiske vanskeligheder.
Kortlægning af viden om mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug
Socialstyrelsen har i samarbejde med Socialt Udviklingscenter SUS igangsat en kortlægning vedrørende mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug. I kortlægningen skal man afdække lovende praksis over for målgruppen samt, hvilke udfordringer der ses på botilbud og boformer for hjemløse.
Indsatsteam – støtte til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt boformer for hjemløse
Socialstyrelsen understøtter implementering og forankring af de nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og boformer for hjemløse. Støtten ydes af et indsatsteam, der tilbyder forvaltninger og tilbud et indsatsforløb. Projektet er en videreførelse af et tilsvarende projekt i perioden 2018-2020.
Modning af forebyggende metoder og indsatser til unge med psykisk sårbarhed
Projektet skal identificere, videreudvikle og pilotteste forskellige typer af forebyggende indsatser i kommunerne til unge med psykisk sårbarhed. Kommunerne kan indgå i et samarbejde med relevante sociale tilbud, der kan være regionale, private eller frivillige aktører.