Gå til indhold
Forside > VISO > Til fagfolk > Temadag om autisme og belastningsreaktioner

Temadag om autisme og belastningsreaktioner

Normalt til godt begavede borgere med autisme / ”højtfungerende autister” kan have et meget svingende funktions- og trivselsniveau. Det stiller høje krav til fleksibiliteten i indsatsen. Deltag i en af VISOs temadage i efteråret 2022 og få viden og redskaber til både samarbejdet med målgruppen og sagsbehandlingen.

Kommunerne oplever i disse år en stigning i antallet af borgere med autisme, og det kan sommetider være svært at finde frem til holdbare indsatser, der er meningsfulde for borgerne, og som kan sikre trivsel og udvikling. Her er det afgørende, at borgerinddragelsen matcher borgerens forudsætninger, hvilket bl.a. betyder tilpasning af kommunikation, mødeafholdelse og samarbejdsformer.

En del borgere med autisme besidder store ressourcer, men kan samtidig have behov for konkret støtte i hverdagen og en specialiseret indsats. De kan derfor have en såkaldt ”skæv profil”, hvilket betyder, at der kan forekomme store forskelle i deres muligheder for at anvende deres kompetencer. Sårbarheden overfor belastninger kan være udtalt, og borgere med autisme kan derfor have et meget svingende trivsels- og funktionsniveau og kan kæmpe med social isolation og manglende adgang til fællesskaber, fordi deres handlingskompetence ikke matcher deres kognitive evner.

Oplæg fra VISO-specialister

Er I i jeres kommune interesseret i viden og redskaber til både sagsbehandlingen og samarbejdet med borgerne i målgruppen, så vær med, når Socialstyrelsen tilbyder en temadag tre forskellige steder i landet, om voksne med autisme og belastningsreaktioner.

Deltagerne vil bl.a. kunne høre oplæg fra Autismecenter Nord-Bo, Sopra Konsulenterne og Kursuscenter Sputnik.

Temadagen byder på praksisnær viden om målgruppen samt konkrete redskaber til at finde frem til bæredygtige socialfaglige indsatser. 

Der vil være specifikt fokus på den kommunale kontekst.

På dagen vil VISO specialisterne blandt andet komme ind på:

 • AutismeProfilen og hvordan de forskellige områder påvirker den enkelte borger
 • Den såkaldt “skæve profil” - når kompetencer og udfordringer ikke er stabile
 • Sammenhæng mellem autisme, stress og belastningssårbarhed
 • Borgerinddragelse af personer med autisme - hvad kan hæmme den, og hvad kan understøtte den?
 • Kommunikationens udfordringer, hvad kan gå galt i kommunikationen, gode råd til kommunikationen og ”det gode møde med borgere med autisme”
 • Vigtigheden af mening og motivation.
 • Trivsel som hovedfokus i de socialfaglige indsatser til mennesker med autisme
 • Viden omkring sociale relationer og ensomheds- og isolationsproblematikker

Praktiske oplysninger

Temadagen holdes tre steder i landet på forskellige datoer:

 • Odense (1. november)
 • København (4. november)
 • Århus (11. november)

Det vil være gratis at deltage.

Obs der er fuldt booket, og tilmeldingen er lukket.

Tilmeld dig d. 1 november og se programmet her

Tilmeld dig d. 4. november og se programmet her 

Tilmeld dig d. 11. november og se programmet her

Temadagen henvender sig til ledere og sagsbehandlere i kommunernes myndighedsafdelinger. For at kunne deltage i temadagen, skal du være ansat i en kommunal forvaltning. For at sikre en ligelig repræsentation fra forskellige kommuner forbeholder vi os ret til evt. at begrænse antallet af deltagere fra hver organisation. Fordelingen vil ske efter tilmeldingsfristen, hvor du vil få direkte besked fra os, hvis du ikke har fået plads på temadagen.

Har du ikke hørt fra os senest d. 27. oktober, kan du betragte dig som tilmeldt.

Sidst opdateret 29/09 2022