2022
|
Hjemløshed,
Alkohol- og stofmisbrug,
Senfølger af seksuelle overgreb,
Udsatte grønlændere,
Vold i nære relationer
Det kan være afgørende for udsatte voksnes udbytte af sociale indsatser, at sociale tilbud forholder sig til sammenhængen mellem borgernes traumer og deres adfærd. Rapporten præsenterer viden om, hvordan sociale tilbud kan arbejde traumebevidst ved bl.a. at understøtte tillid, tryghed og empowerment i mødet med borgeren.
2022
|
Psykiske vanskeligheder,
Udviklingshæmning,
Hjemløshed
Udgivelsen identificerer tre overordnede temaer, som kan give inspiration til den videre udvikling af indsatser til arbejdet med at håndtere somatisk sygdom på det sociale område.
2022
|
Hjemløshed
Evalueringsrapporten redegør dels for indsatsmodellen for Housing First for unge-indsatsen og dels for de samlede erfaringer med modellen fra de fire kommuner, der har bidraget til at modne den.
2022
|
Hjemløshed,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Om socialstyrelsens viden
Erfaringsopsamlingen belyser, hvordan datainformeret praksis og investeringstilgangen kan understøtte omlægningen af praksis på hjemløshedsområdet til Housing First-tilgangen.
2021
|
Hjemløshed
Få inspiration til arbejdet med Housing First og de specialiserede støttemetoder CTI, ICM og ACT i en pjece, som bygger på viden fra evalueringen ”Udbredelsen af Housing First”. Pjecen indeholder grundlæggende viden om Housing First samt konkrete forslag til, hvordan kommuner kan implementere og udvikle en indsats baseret på Housing First.
2021
|
Hjemløshed
Få inspiration til arbejdet med Housing First og de specialiserede støttemetoder CTI, ICM og ACT i pjecen, som bygger på viden fra evalueringen ”Udbredelsen af Housing First”. Pjecen indeholder grundlæggende viden om målgruppen for Housing First samt konkrete forslag til, hvordan kommuner kan imødekomme målgruppens sammensatte og forskellige støttebehov.
2021
|
Hjemløshed
Housing First er en tilgang, der giver gode resultater ift. at hjælpe mennesker ud af hjemløshed. Socialstyrelsen har undersøgt faktorer, der kan styrke udbredelsen af Housing First-tilgangen, så flere mennesker i hjemløshed får en Housing First-baseret indsats.
2020
|
Hjemløshed
Udgivelsen bygger på gældende lovgivning og aktuelt bedste viden fra forskning og praksis. Retningslinjerne kan bruges i faglige drøftelser om struktur, organisering, indsatser eller praksis på hjemløshedsområdet.
2020
|
Hjemløshed
Housing First er en tilgang, som anvendes på hjemløshedsområdet i mange lande med gode resultater. Socialstyrelsen har afdækket erfaringer med Housing First i udvalgte lande, som kan inspirere til en kvalificering af initiativer for at nedbringe det samlede antal af mennesker i hjemløshed.
2020
|
Hjemløshed
Hvordan styrkes den socialfaglige indsats, som § 110-boformer yder til borgere under opholdet? Faglige anbefalinger kan bidrage til at styrke og udvikle arbejdet på § 110-boformer og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2020
|
Hjemløshed
Hvordan styrkes det nødvendige samarbejde mellem kommuners myndighedsområder og § 110-boformer for borgere i hjemløshed? Faglige anbefalingerne kan bidrage til at styrke og udvikle samarbejdet og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2020
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Hjemløshed,
Psykiske vanskeligheder
Rapporten beskriver fire kommuners erfaringer med personlige borgerstyrede budgetter, hvor socialt udsatte borgere får en støtteperson og rådighed over op til 50.000 kr. til at forfølge egne mål og drømme.
2020
|
Hjemløshed
Housing First er en virksom tilgang på hjemløshedsområdet. Denne evalueringsrapport viser dog, at det er meget forskelligt, hvordan tilgangen er implementeret i kommunerne. Rapporten beskriver nogle vigtige forudsætninger for implementeringen af Housing First og giver inspiration til arbejdet i kommunerne.
2020
|
Hjemløshed,
Efterværn
Opsporingsguiden og de tilhørende redskaber kan styrke forebyggelsen af hjemløshed, fra identifikation af bekymring, dialog med den unge til igangsættelsen af indsatser.
Guiden er målrettet fagpersoner, der i deres daglige arbejde møder unge i udsatte positioner. Opsporingsguiden og redskaberne er baseret på forskning og praksis.
2020
|
Hjemløshed
Den engelske ”Housing First Guide Europe” er på foranledning af Socialstyrelsen blevet oversat til dansk. Håndbogen beskriver Housing First i et dansk og i et europæisk perspektiv.
2020
|
Hjemløshed
Kataloget beskriver 11 kurser om bekæmpelse af hjemløshed, herunder forebyggelse og indsatser til unge. Kurserne er målrettet medarbejdere og ledere i kommuner og på boformer og leveres af VIA University College for Socialstyrelsen i 2020 og 2021.
2019
|
Hjemløshed
Hvad er god praksis i arbejdet med borgerens udredning og opholdsplan? Faglige anbefalinger kan bidrage til at styrke og udvikle arbejdet på § 110-boformer og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2019
|
Hjemløshed
Vidensnotat beskriver bl.a. risikofaktorer i forhold til unge og hjemløshed, og forskellige typer af indsatser til at hjælpe målgruppen. Notatet er baseret på en omfattende litteratursøgning.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Hjemløshed,
Psykiske vanskeligheder,
Rusmidler
Udgivelsen beskriver tre udvalgte indsatser til borgere, der bor på et botilbud eller en boform for hjemløse, og som både har psykiske vanskeligheder og et misbrug. Udgivelsen er baseret på en screening.
2019
|
Hjemløshed
Analysen beskriver en række fokusområder på børne- og ungeområdet, hvor kommunerne oplever at have særlige faglige udfordringer og behov for støtte.
2019
|
Psykiske vanskeligheder,
Hjemløshed,
Alkohol- og stofmisbrug,
Civilsamfund
Publikationen beskriver de væsentligste pointer og erfaringer fra 10 forskellige peer-to-peer projekter
2019
|
Hjemløshed
Udgivelsen er en modelbeskrivelse, der dels redegør for kerneelementerne i modellen for overgangsboliger til unge i hjemløshed, dels for de konkrete erfaringer, som fire kommuner har haft med modellen.
2019
|
Hjemløshed
Slutevaluering af projektet ”Midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge i hjemløshed”. Projektet har været rettet mod de mest udsatte unge i hjemløshed med massive sociale problemer og psykiske lidelser.
2018
|
ADHD,
Alkohol- og stofmisbrug,
Autisme,
Hjemløshed,
Om socialstyrelsens viden,
Bevægelseshandicap,
Psykiske vanskeligheder,
Sjældne handicap,
Udviklingshæmning
VIVE har i 2018 gennemført en analyse for Socialstyrelsen af kommunernes centrale udfordringer på voksensocialområdet.
2018
|
Hjemløshed
Rapporten indeholder en evaluering foretaget af Rambøll og VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) af projektet "En styrket sammenhængende og helhedsorienteret indsats mod hjemløshed blandt unge, med særlig fokus på forebyggelse og tidlig indsats"
2018
|
Hjemløshed,
Efterværn
Denne håndbog beskriver, hvordan kommuner kan arbejde med en mere målrettet, helhedsorienteret og sammenhængende indsats over for unge i hjemløshed og unge i risiko for hjemløshed. De anvendte metoder er en samarbejdsmodel i forbindelse med unge i hjemløshed og unge i risiko for hjemløshed samt bostøtte til den unge.
2018
|
Hjemløshed,
Efterværn
Denne guide beskriver, hvordan kommuner kan arbejde med en mere målrettet, helhedsorienteret og sammenhængende indsats over for unge i hjemløshed og unge i risiko for hjemløshed. I guiden er fokus på målgruppe, metoder, virkninger, implementering og økonomi.
2018
|
Hjemløshed,
Efterværn
Hæftet indeholder tre redskaber, der anvendes ved et forløb i en samarbejdsmodel i forbindelse med arbejdet med unge i hjemløshed eller unge i risiko herfor. Disse redskaber er: netværkskortlægning, mødeforberedelse og mødetjekliste samt mål- og aftaleskema.
2017
|
Psykiske vanskeligheder,
Hjemløshed
Udgivelsen beskriver de nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse. Der er fokus på det socialpædagogiske arbejde med borgeren.
2017
|
Hjemløshed
Midtvejsevaluering af 4 kommuners afprøvning af en ny model for midlertidige overgangsboliger til de mest udsatte unge i hjemløshed i alderen 18-24 år. Modellen bygger på bostøttemetoden ICM.