2021
|
National koordination,
Børn med funktionsnedsættelser,
Synshandicap,
Socialtilsyn,
Om socialstyrelsens viden
Denne målgruppebeskrivelse er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på området for synsnedsættelser. Målgruppebeskrivelsen beskriver problemstillinger og behov for indsatser for børn, unge og voksne med synsnedsættelse på tre specialiseringsniveauer.
2021
|
Prostitution
Kortlægningen redegør for, hvor mange borgere der er i prostitution i Danmark, og giver et billede af sexsælgernes sociale baggrund og levekår. Endelig indeholder kortlægningen en undersøgelse af exitønsker blandt borgere i prostitution.
2021
|
Efterværn
Syv kommuner har styrket deres efterværnsindsats: Efterværnsindsatsen er generelt blevet styrket og det har haft flere positive resultater for de unge, der bl.a. trives bedre og i højere grad begynder på en uddannelse.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Forebyggelse og tidlig indsats
Vidensafdækningen beskriver og analyserer en række udvalgte tidlige indsatser rettet mod børn og unge i alderen 3-18 år med angst og/eller depression. Formålet er at at identificere, hvilke kerneelementer der kendetegner de virksomme indsatser.
2021
|
Hjemløshed
Housing First er en tilgang, der giver gode resultater ift. at hjælpe mennesker ud af hjemløshed. Socialstyrelsen har undersøgt faktorer, der kan styrke udbredelsen af Housing First-tilgangen, så flere mennesker i hjemløshed får en Housing First-baseret indsats.
2021
|
Psykiske vanskeligheder,
VISO,
Alkohol- og stofmisbrug
Meget udsatte borgere kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer. Det kan være særdeles udfordrende for fagprofessionelle at arbejde med borgerne. VIVE har for Socialstyrelsen udarbejdet et videnshæfte med inspiration til faglige tilgange mv., som fagprofessionelle kan bruge i arbejdet med at øge trivslen hos en af samfundets mest udsatte grupper.
2021
|
VISO,
Psykiske vanskeligheder,
Alkohol- og stofmisbrug
Meget udsatte borgere kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer. Det kan være særdeles udfordrende for fagprofessionelle at arbejde med borgerne. VIVE har for Socialstyrelsen udarbejdet en rapport om faglige tilgange mv., som fagprofessionelle kan bruge i arbejdet med at øge trivslen hos en af samfundets mest udsatte grupper.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
De faglige pejlemærker giver anbefalinger til god praksis i den socialpædagogiske bistand efter servicelovens § 85. De faglige pejlemærker vedrører socialpædagogisk bistand til borgere med psykiske vanskeligheder, der bor i eget hjem.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Kortlægningen giver et indblik i kommunernes praksis i tilrettelæggelsen og udførelsen af den socialpædagogiske bistand efter servicelovens § 85. Kortlægningen vedrører bostøtte til borgere med psykiske vanskeligheder, der bor i egen bolig.
2021
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Udgivelsen er en artikel, der sætter fokus på temaerne tværfagligt samarbejde og fælles forståelse i en tidlig og forebyggende indsats på børne- og ungeområdet.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Rapporten afdækker kommunernes perspektiver på udfordringer og behov for støtte inden for en række fokusområder på det specialiserede socialområde. Resultaterne i rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt danske kommuner.
2021
|
Om socialstyrelsens viden,
Faglig ledelse og styring,
Forebyggelse og tidlig indsats
Rapporten belyser kommunernes oplevede udfordringer og behov for støtte inden for en række fokusområder på socialområdet. Rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt danske kommuner.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af to variationer af indsatsen fritidspas. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens Omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2021
|
Socialtilsyn
Undervisningsvejledning til grundkursus i at være plejefamilie er til brug for socialtilsynenes undervisning af ansøgere som plejefamilie.
2021
|
ADHD,
Børn med funktionsnedsættelser,
Psykisk sårbarhed
Evalueringen af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser kommer med en række anbefalinger til forløbsprogrammer generelt, men også specifikt ift. forløbsprogrammerne for børn og unge med psykiske funktionsnedsættelser.
2021
|
Menneskehandel
Årsrapport fra Center mod Menneskehandel. Rapporten beskriver tendenser på menneskehandelområdet i et år præget af coronapandemien.
2021
|
Anbringelse
Socialstyrelsen har udarbejdet en guide, der præsenterer relevant lovgivning for samarbejde om anbragte børns skolegang. Det er lovgivning, der både omhandler social- og skoleområdet og med generelle forvaltningsretlige principper. Guiden fremhæver nogle opmærksomhedspunkter, som kan støtte fagfolk i samarbejdet på tværs af social- og skoleområdet.
2021
|
VISO
Årsrapporten for Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) omhandler nøgletal over henvendelser og rådgivningsforløb, COVID-19 hotlinen, nye vidensprojekter, udbud og økonomi. Rapporten for 2020 viser, at der er stor efterspørgsel efter VISOs ydelser, og at kommunernes tilfredshed fortsat er høj.
2021
|
Sagsbehandling
Rapporten er et litteraturstudie af danske udgivelser om kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet. Der er særligt fokus på faglig udredning, valg af indsats, opfølgning og inddragelse samt faglig ledelse og styring.
2021
|
Sagsbehandling,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Psykiske vanskeligheder
I satspuljeprojektet Social støtte i overgang til og fastholdelse i job blev det afprøvet, om en koordineret indsats kan hjælpe flere udsatte ledige i job. Evalueringsrapporten belyser kommunernes resultater og erfaringerne med at implementere indsatsmodellen.
2021
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap
CTI metoden er afprøvet og har vist sig at være virksom overfor forskellige socialt udsatte målgrupper. Socialstyrelsen har udarbejdet en manual om anvendelse af CTI-metoden i overgangen fra ledighed til beskæftigelse.
2021
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Sagsbehandling,
Psykiske vanskeligheder
I satspuljeprojektet Social støtte i overgang til og fastholdelse i job blev det afprøvet, om en kordineret indsats kan hjælpe flere udsatte ledige i job. Der er udarbejdet en indsatsguide, der kan inspirere andre kommuner til at styrke den tværfaglige indsats for udsatte ledige.
2021
|
Anbringelse,
Kriminalitet
Evalueringen beskriver bl.a. målgruppen og rammerne for indsatsen på de delvis lukkede afdelinger. Personalet vurderer, at institutionstypens særlige beføjelser bidrager til at fastholde de unge i socialpædagogisk behandling. De unge har dog også efter anbringelsen svære problemer.
2021
|
Anbringelse
Evalueringen viser, hvordan voksenansvarsloven er blevet implementeret i kommuner, hos socialtilsyn og på forskellige typer anbringelsessteder. Der er bl.a. fokus på praktikernes kendskab til og fortrolighed med loven samt oplevelsen af handlemuligheder.
2021
|
Anbringelse,
Efteruddannelse,
Kriminalitet
Socialstyrelsen har på baggrund af spørgeskemaer, telefoninterviews og ekspertvurderinger gennemført en undersøgelse af behovet for yderligere ydre sikkerhed og opkvalificerende efteruddannelse af personalet på sikrede og delvis lukkede institutioner.
2021
|
Sagsbehandling,
Børn med funktionsnedsættelser,
VISO
Det kan skabe fortvivlelse i familien, når samarbejdet omkring støtten til børn og unge med funktionsnedsættelser ikke fungerer. Børnene og de unges udfordringer er ofte komplekse, og det kræver forskellige fagligheder at støtte barnet. Dette hæfter giver inspiration til, hvordan samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet kan håndteres og forebygges.
2021
|
Sagsbehandling,
Børn med funktionsnedsættelser,
VISO
Når forskellige fagprofessionelle skal støtte børn og unge med funktionsnedsættelser kan samarbejdet gå i hårdknude, fordi parterne arbejder ud fra hver sit faglige perspektiv. VIVE har for Socialstyrelsen undersøgt, hvordan samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet kan håndteres og forebygges. Løbende dialog og sparring, tværfaglig vidensdeling og forventningsafstemning kan være vigtige afsæt for gensidig forståelse, der gør det muligt at støtte barnet bedre.
2021
|
Anbringelse
Denne analyse af udsatte forældre beskriver blandt andet, hvad der karakteriserer meget udsatte forældre og forældre til anbragte børn og unge, på hvilke områder disse forældre er udfordrede, og hvilke former for støtte de får tildelt.
2021
|
Anbringelse
Udgivelsen er den tredje og afsluttende rapport i evalueringen af tre regler, der skal skabe større stabilitet og kontinuitet for anbragte børn og unge. Denne afsluttende rapport har fokus på virkning af reglerne.
2021
|
Ansøgningspuljer
VIVE har for Socialstyrelsen foretaget en brugertilfredshedsundersøgelse blandt styrelsens tilskudsmodtagere. Undersøgelsen dækker over en baselinemåling og en opfølgningsmåling, som er blevet foretaget i henholdsvis 2018 og 2020.
2021
|
Autisme,
National koordination,
Om socialstyrelsens viden,
Socialtilsyn
Denne vejledning er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på autismeområdet. Vejledningen angiver, hvordan leverandørerne indplaceres i forhold til otte forskellige specialiseringsparametre.
2021
|
Autisme,
National koordination,
Om socialstyrelsens viden,
Socialtilsyn
Denne målgruppebeskrivelse er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på autismeområdet. Målgruppebeskrivelsen beskriver problemstillinger og behov for indsatser for børn, unge og voksne med autisme på tre specialiseringsniveauer.
2021
|
Hjerneskade,
National koordination,
Om socialstyrelsens viden,
Socialtilsyn
Denne vejledning er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på området for erhvervet hjerneskade. Vejledningen angiver, hvordan leverandørerne indplaceres i forhold til otte forskellige specialiseringsparametre.
2021
|
Hjerneskade,
National koordination,
Om socialstyrelsens viden,
Socialtilsyn
Denne målgruppebeskrivelse er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på området for erhvervet hjerneskade. Målgruppebeskrivelsen beskriver problemstillinger og behov for indsatser for børn, unge og voksne med erhvervet hjerneskade på tre specialiseringsniveauer.
2021
|
Udsatte grønlændere
Evalueringen viser gode resultater for socialt udsatte borgere af grønlandsk herkomst, som modtager Critical Time Intervention (CTI). De trives bedre og oplever at have et bedre helbred efter at have modtaget et CTI-forløb.
2021
|
Rusmidler,
Psykisk sårbarhed
På baggrund af et litteraturstudie og indhentning af viden fra praksisfeltet præciseres målgruppen af unge, som kan have vanskeligt ved at profitere af behandlingsmetoden MOVE. Rapporten bidrager med mere viden om målgruppen og præsenterer to indsatser, som MOVE kan suppleres med.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Forebyggelse og tidlig indsats
Flere børn og unge mistrives psykisk. I denne evaluering beskrives resultaterne af 11 kommuners arbejde med en styrket PPR-indsats, der har haft til formål at forbedre trivslen blandt sårbare og udsatte børn og unge.
2021
|
Civilsamfund
Undersøgelsen viser, at det først og fremmest er kompetenceudvikling, der sigter på gensidigt kendskab til hinanden og afprøvning af samarbejde i praksis, der efterspørges, når det handler om at understøtte at frivillige og kommunalt ansatte opnår et bedre samarbejde gennem uddannelsestilbud.
2021
|
Anbringelse,
Sagsbehandling
Retningslinjerne er et fagligt redskab, der beskriver lovmæssige krav, faglige anbefalinger og god praksis i forbindelse med udarbejdelse og anvendelse af forældrekompetenceundersøgelser.
2021
|
Anbringelse,
Sagsbehandling
Retningslinjerne er et fagligt redskab, der beskriver lovmæssige krav, faglige anbefalinger og god praksis i forbindelse med udarbejdelse og anvendelse af tilknytningsundersøgelser.
2021
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Udgivelsen er et inspirationskatalog, der belyser erfaringer fra fire kommuners økonomistyring af indsatser på tværs af det almene og det specialiserede børne- og ungeområde. Inspirationskataloget bygger på interview med ledere og økonomikonsulenter fra fire kommuner: Mariagerfjord, Haderslev, Gladsaxe og Silkeborg.
2021
|
Overgreb,
Psykisk sårbarhed
Socialstyrelsen har lavet en vidensopsamling om den landsdækkende indsats for børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd. Vidensopsamlingen indeholder opdateret viden om målgruppen og dens udfordringer og beskriver erfaringerne med den specialiserede indsats på området.
2021
|
Psykiske vanskeligheder
Publikationen giver inspiration til faglig ledelse af en recovery-orienteret rehabiliterende indsats gennem beskrivelse af syv retningsgivende principper.
2021
|
ADHD,
Autisme,
Bevægelseshandicap,
Børn med funktionsnedsættelser,
Døvblindhed,
Epilepsi,
Hjerneskade,
Hørehandicap,
Multiple funktionsnedsættelser,
Psykisk sårbarhed,
Udviklingshæmning,
Synshandicap,
Stammen og løbsk tale,
Sjældne handicap
Inspirationsmaterialet giver forslag til, hvordan kommunerne kan tilrettelægge en god overgang til voksenlivet for unge med handicap. Der er fokus på et tværgående og helhedsorienteret samarbejde og den gode dialog med den unge og dennes forældre.
2021
|
Efterværn
Udgivelsen er en pjece, der præsenterer fire pejlemærker for kvalitet i efterværnsindsatsen for udsatte unge. Pjecen er udarbejdet i projektet ”Investering i efterværn”.
2020
|
Hjemløshed
Udgivelsen bygger på gældende lovgivning og aktuelt bedste viden fra forskning og praksis. Retningslinjerne kan bruges i faglige drøftelser om struktur, organisering, indsatser eller praksis på hjemløshedsområdet.
2020
|
ADHD,
Kriminalitet
I perioden 2016-2019 har Socialstyrelsen og Direktoratet for Kriminalforsorg sammen gennemført satspuljeprojektet ”Resocialisering af indsatte og tilsynsklienter med opmærksomhedsforstyrrelse”. Inspirationsmaterialet opsamler de væsentligste erfaringer fra projektet og kommer med anbefalinger til det videre arbejde med målgruppen.
2020
|
Om socialstyrelsens viden,
National koordination,
Socialtilsyn
Socialstyrelsen har som led i spor 2 i evalueringen af det specialiserede socialområde udarbejdet et første udkast til en generel model for, hvordan man kan beskrive specialiseringsniveauer for målgrupper, indsatser og leverandører på det specialiserede socialområde.
2020
|
Anbringelse
Rapporten er en evaluering af indsatserne Robusthedsprogrammet og Mentaliseringsguiden, der er blevet afprøvet på en række anbringelsessteder. Udgivelsen suppleres af tre øvrige rapporter om henholdsvis implementeringen, fideliteten og omkostningerne ved de to mentaliseringsindsatser.
2020
|
Anbringelse,
VISO
Hvad kan vi lære af de mest komplicerede anbringelsessager? Denne pjece fortæller om de vigtige opmærksomhedspunkter i svære sager om anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet.
2020
|
Anbringelse,
VISO
Hvad kan vi lære af de mest komplicerede anbringelsessager? VIVE har undersøgt for Socialstyrelsen, hvad der kendetegner disse anbringelsessager med børn og unge. Undersøgelsen munder ud en række opmærksomhedspunkter til sagsbehandlere og andre, der arbejder med børn og unge i anbringelse.
2020
|
Hjemløshed
Housing First er en tilgang, som anvendes på hjemløshedsområdet i mange lande med gode resultater. Socialstyrelsen har afdækket erfaringer med Housing First i udvalgte lande, som kan inspirere til en kvalificering af initiativer for at nedbringe det samlede antal af mennesker i hjemløshed.
2020
|
Anbringelse,
Kriminalitet
Rapporten beskriver de foreløbige resultater af en evaluering af behandlingsprogrammet MultifunC. I rapporten er der særligt fokus på både effekten af behandlingen for de udsatte unge og på de unges, forældrenes og medarbejdernes perspektiver på behandlingsindsatsen.
2020
|
Socialtilsyn
Socialstyrelsens Auditfunktion har taget initiativ til at udarbejde en faglig vejledning om ekstern supervision og faglig sparring med henblik på at kvalificere socialtilsynenes kvalitetsvurdering af Indikator 8.b. i kvalitetsmodellen.
Vejledningen skal understøtte og kvalificere socialtilsynene i en ensartet og systematisk praksis på dette område.
2020
|
Sagsbehandling
Tragtmodellen er et redskab, der har til formål at understøtte ICS-metoden i sagsbehandlingen på børneområdet.
2020
|
Psykiske vanskeligheder
Fire udvalgte partnerskabskommuner har igangsat en omlægning af deres socialpsykiatri med øget fokus på recovery-orienteret rehabilitering. Her kan du læse en status på det forberedende arbejde i kommunerne.
2020
|
Psykiske vanskeligheder
I 2014 havde 388.950 danskere havde en psykiatrisk diagnose. I 2018 var antallet steget til 507.268 danskere. Dette er et af fundene i en registeranalyse af målgruppen af voksne med en psykiatrisk diagnose, som Socialstyrelsen har fået gennemført.
2020
|
Overgreb
Årsstatikken giver et indblik i børnehusenes arbejde med børn, hvor der er mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb.
2020
|
Sagsbehandling
Udgivelsen "De syv sigtepunkter for implementering af ICS" er tænkt som inspiration til kommuner, der skal i gang med at implementere ICS i sagsbehandlingen eller kommuner, som vil sikre en mere ensartet og systematisk brug af metoden i praksis
2020
|
Psykiske vanskeligheder
Hæftet præsenterer viden og redskaber, som ledelsen kan gøre brug af i arbejdet med at understøtte forandringer i socialpsykiatrien.
2020
|
Menneskehandel
Center mod Menneskehandel udgiver en årsrapport, som ser tilbage på indsatsen til bekæmpelse af menneskehandel i Danmark i 2019.
2020
|
Socialtilsyn
Socialstyrelsen udgiver hvert år en årsrapport på baggrund af de fem socialtilsyns virksomhed. Rapporten indeholder fakta og nøgletal om socialtilsynenes aktiviteter i 2019.
2020
|
Hjemløshed
Hvordan styrkes den socialfaglige indsats, som § 110-boformer yder til borgere under opholdet? Faglige anbefalinger kan bidrage til at styrke og udvikle arbejdet på § 110-boformer og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2020
|
Hjemløshed
Hvordan styrkes det nødvendige samarbejde mellem kommuners myndighedsområder og § 110-boformer for borgere i hjemløshed? Faglige anbefalingerne kan bidrage til at styrke og udvikle samarbejdet og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2020
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
De nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling er en systematiseret samling af anvisninger til behandlingstilbud, der og bygger på lovgivning og aktuelt bedste viden fra forskning og praksis. Retningslinjerne giver et fælles grundlag for, hvad god social stofmisbrugsbehandling er og kan bruges til at kvalitetsudvikle og kvalitetssikre den sociale stofmisbrugsbehandling.
2020
|
Om socialstyrelsens viden
Håndbogen er et redskab til at udvikle sociale indsatser på baggrund af elementer i lovende praksis.
2020
|
Psykiske vanskeligheder
Studiet indkredser med udgangspunkt i ni forskellige temaer, hvad litteraturen beskriver som god kvalitet på socialpsykiatriske botilbud. Der tages afsæt i 22 udgivelser.
2020
|
Psykiske vanskeligheder
Litteraturstudiet indkredser med udgangspunkt i ni temaer, hvad litteraturen beskriver som god kvalitet i bostøtte. Studiet beskriver, hvorfor det er vigtigt at arbejde med det enkelte tema og giver inspiration til bostøtternes arbejde.
2020
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Hjemløshed,
Psykiske vanskeligheder
Rapporten beskriver fire kommuners erfaringer med personlige borgerstyrede budgetter, hvor socialt udsatte borgere får en støtteperson og rådighed over op til 50.000 kr. til at forfølge egne mål og drømme.
2020
|
Overgreb
Udgivelsen er en guide om, hvordan kommuner kan arbejde med formulering, revidering og implementering af det lovpligtige kommunale beredskab om overgreb mod børn og unge.
2020
|
Socialtilsyn,
Forebyggelse
Socialstyrelsen har udarbejdet en afsluttende rapport, der beskriver forløbet og samler op på erfaringer fra sektortilsyn mellem to ressortområder
2020
|
Udsatte grønlændere
Rapporten beskriver Tumit, som er et inklusions- og undervisningstilbud til socialt udsatte grønlændere. Det Grønlandske Hus i Odense står bag tilbuddet i samarbejde med Odense Kommune. Beskrivelsen bygger på redskabet ’lovende praksis’.
2020
|
Vold i nære relationer,
Om socialstyrelsens viden
Socialstyrelsen har udarbejdet en omkostningsanalyse af Mødrehjælpens ambulante rådgivning til personer udsat for vold i nære relationer ”Ud af Voldens Skygge”. Analysen beskriver målgruppen af kvinder udsat for vold i nære relationer, og to omkostningsanalyser af ”Ud af Voldens Skygge” og af kvindekrisecentrene.
2020
|
Om socialstyrelsens viden
Drejebogen er et redskab i Social- og Indenrigsministeriets strategi for udvikling af sociale indsatser.
2020
|
Børn med funktionsnedsættelser,
Synshandicap,
Sjældne handicap,
National koordination,
Sagsbehandling
Den reviderede forløbsbeskrivelse indeholder Socialstyrelsens opdaterede anbefalinger til kommunerne om tilrettelæggelse af indsatser til børn og unge i målgruppen.
2020
|
VISO
Analysen belyser problemstillinger hos de børn, unge og voksne med autisme, udviklingshæmning mv., som har indgået i et rådgivningsforløb med VISO, og sammenligner dem med børn, unge og voksne, som er registreret med en tilsvarende diagnose i Landspatientregistret.
2020
|
Anbringelse
Udgivelsen er en screeningsrapport, der giver et overblik over viden om anbragte børn og unges læring. Rapporten har bidraget til udviklingen af en indsatsmodel, som skal bidrage til at løfte anbragte børn og unges generelle trivsel og faglige niveau i grundskolen.
2020
|
Socialtilsyn,
Udviklingshæmning,
ADHD
Socialstyrelsen har udarbejdet en faglig vejledning til socialtilsynene om hvordan emnet sociale medier kan inddrages i vurderingen af kvaliteten i tilbud og plejefamilier.
2020
|
Hjemløshed
Housing First er en virksom tilgang på hjemløshedsområdet. Denne evalueringsrapport viser dog, at det er meget forskelligt, hvordan tilgangen er implementeret i kommunerne. Rapporten beskriver nogle vigtige forudsætninger for implementeringen af Housing First og giver inspiration til arbejdet i kommunerne.
2020
|
Vold i nære relationer
På baggrund af et litteraturstudie og indhentning af viden fra praksisfeltet om ambulante tilbud til voldsudsatte kvinder og mænd, er der fundet otte kerneelementer, der er vigtige for, at ambulante tilbud til voldsudsatte er virkningsfulde.
2020
|
Psykiske vanskeligheder
Rapporten er udarbejdet som en del af initiativet ’Partnerskab om strategisk udvikling og omlægning’ og redegør for kommunernes aktuelle arbejde med en strategisk og faglig omlægning af socialpsykiatrien mod øget recoveryorientering. Rapporten er resultatet af en landsdækkende kortlægning.
2020
|
Dokumenterede metoder børn og unge
Afsluttende evaluering af fem kommuners videreudvikling af egen faglig praksis og af fem specifikke, forebyggende indsatser for udsatte børn og unge. Afsættet er typologien for Lovende praksis.
2020
|
Rusmidler,
Psykisk sårbarhed
Prøv Andre Veje (PAV) er et forbehandlingsprogram, der skal motivere anbragte unge til at reducere eller ophøre med et problematisk forbrug af rusmidler. Evalueringen viser, at PAV er svært at implementere, men at medarbejderne efterspørger viden om anbragte unge og rusmidler.
2020
|
Rusmidler,
Psykisk sårbarhed
U-turn og U18 er modeller for behandling af unge i alderen 15-25 år, der har et problematisk forbrug af rusmidler. Behandlingsmodellerne er implementeret i 10 kommuner fra 2016-2019. Evalueringen har særligt fokus på effekten målt på stoffrihed og erfaringer med implementeringen.
2020
|
VISO
Årsrapporten for Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) rummer nøgletal over bl.a. henvendelser og rådgivningsforløb, nye vidensprojekter og økonomi. Rapporten for 2019 viser, at efterspørgslen på VISOs ydelser stiger, og der er stor tilfredshed hos kommunerne.
2020
|
Psykisk sårbarhed,
Rusmidler
Inspirationsguiden til UNG Rusmidler skal inspirere til udvikling og opkvalificering af rådgivnings- og behandlingsindsatser til unge med et problematisk forbrug af rusmidler.
2020
|
Rusmidler,
Psykisk sårbarhed
UNG Rusmidler er et forløb til mindre kommuner, der består af kerneelementer baseret på behandlingsmodellerne U-turn og U18. UNG Rusmidler styrker kommunernes arbejde med unge med et problematisk forbrug af rusmidler. UNG Rusmidler er implementeret i 15 mindre kommuner med fine resultater.
2020
|
Psykisk sårbarhed
Vidensnotatet beskriver otte centrale elementer i en model for et tilbud til unge med psykisk sårbarhed. Desuden beskrives resultaterne af en forudgående litteratursøgning.
2020
|
Autisme
Udgivelsen er en kortlægning af kommunernes praksis i forhold til unge med autisme og deres overgang til voksenlivet.
2020
|
Autisme
Udgivelsen er en registeranalyse af karakteristika ved målgruppen i projektet Unge med autisme og overgangen til et selvstændigt liv.
2020
|
Autisme
Udgivelsen er en kortlægning af evidensbaserede indsatser og metoder, som kan understøtte unge med autisme i deres overgang til voksenlivet.
2020
|
National koordination
Årsrapporten indeholder overblik over Det Faglige Råds aktiviteter i 2019 med at rådgive Socialstyrelsen om den nationale koordinationsstruktur.
2020
|
Dokumenterede metoder børn og unge,
Familier med stof- og alkoholmisbrug,
Vold i nære relationer,
Psykiske vanskeligheder
I mødet med udsatte familier peger vidensafdækningen på, at kommunerne med fordel kan arbejde med at skabe tidlig kontakt til og opnå tillid fra familierne. Det gøres bl.a. ved at arbejde systematisk med at tage udgangspunkt i familiernes ressourcer.
2020
|
Dokumenterede metoder børn og unge,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Psykisk sårbarhed,
ADHD,
Autisme
Vidensafdækningen peger på, at unge med handicap i højere grad gennemfører ungdomsuddannelser, når de tilbydes støttemuligheder. Det er desuden en styrke, at de unge ved, hvad der forventes af dem, og at der er fokus på både det faglige og det sociale miljø på uddannelsen.
2020
|
Hjemløshed,
Efterværn
Opsporingsguiden og de tilhørende redskaber kan styrke forebyggelsen af hjemløshed, fra identifikation af bekymring, dialog med den unge til igangsættelsen af indsatser.
Guiden er målrettet fagpersoner, der i deres daglige arbejde møder unge i udsatte positioner. Opsporingsguiden og redskaberne er baseret på forskning og praksis.
2020
|
Udsatte grønlændere
Siammartoq er en frivilliguddannelse målrettet unge grønlændere i Danmark, som er udviklet af Grønlandske Børn. Beskrivelsen bygger på redskabet ’lovende praksis’.
2020
|
Vold i nære relationer
Socialstyrelsen har lavet en analyse om voldsudøvere og deres partnere, som har modtaget behandling hos Dialog mod Vold. Analysen viser, at 84 pct. af voldudøverne er mænd, og 91 pct. af voldudøvernes partnere, er kvinder.
2020
|
ADHD,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Programhåndbogen beskriver struktur og indhold i R&R2-ADHD, som er en manualiseret og evidensbaseret social indsats, målrettet unge og voksne med en opmærksomhedsforstyrrelse.
2020
|
ADHD,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Udgivelsen er en evaluering af ADHD-indsatsen R&R2, der er afprøvet i tre kommuner. Evalueringen viser markante positive effekter for målgruppen. Desuden kan både kommuner, regioner og stat opnå langsigtede budgetøkonomiske gevinster.
2020
|
National koordination,
Rusmidler
Socialstyrelsen har i november 2019 udsendt en landsdækkende central udmelding for udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug. Socialstyrelsen er bekymret for, hvorvidt der er det fornødne udbud af højt specialiserede døgnbehandlingsindsatser til den del af målgruppen, der har behov for det.
Viser 61-160 af 1000.
Per side
10
20
30
100