2022
|
Forebyggelse og tidlig indsats
I praksisafdækningen kan du læse om, hvordan kommuner har organiseret deres tidligt forebyggede indsatser for kommende forældre og familier med børn i alderen 0-6 år i familiehuse eller lignende organiseringer. Publikationen indeholder desuden cases fra syv kommuner.
2022
|
VISO
Årsrapporten for Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) viser nøgletal over henvendelser og rådgivningsforløb og beskriver VISOs økonomi. Der fortælles også om tilfredsheden med VISO og om årets udbud, vidensprojekter og øvrige aktiviteter.
2022
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Hjemløshed
ACT-metoden er en specialiseret støtteindsats, som fokuserer på at give de mest udsatte borgere en helhedsorienteret støtte. Socialstyrelsen har udarbejdet en manual til anvendelsen af metoden på hjemløshedsområdet.
2022
|
Anbringelse
Hvad kendetegner den gode anbringelse, og hvordan kan man konkret arbejde med at forbedre kvaliteten på døgninstitutioner og socialpædagogiske opholdssteder? Det er de spørgsmål, denne vidensafdækning fra Socialstyrelsen forsøger at give nogle af svarene på.
2022
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Hjemløshed
ACT-metoden er en specialiseret støtteindsats, som fokuserer på at give de mest udsatte borgere en helhedsorienteret støtte. Socialstyrelsen har udarbejdet en manual til anvendelsen af metoden på hjemløshedsområdet.
2022
|
Dokumenterede metoder børn og unge,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Pjecen har afsæt i Social- og Ældreministeriets ’Strategi for Udvikling af den Sociale Indsats’ (SUSI) og er målrettet kommuner og andre aktører på det sociale område, der har en vigtig rolle i udviklingen og udbredelsen af den sociale indsats.
2022
|
Vold i nære relationer
Rapporten belyser, hvordan frivillige bidrager til tilbud til personer udsat for vold i nære relationer, og hvilken betydning de frivilliges bidrag har for indsatsen. Den giver også indsigt i, hvilke muligheder og udfordringer der kan være forbundet med at have frivillige tilknyttet tilbud til personer udsat for vold i nære relationer.
2022
|
Vold i nære relationer
Rapporten belyser karakteristika ved kvinder på kvindekrisecenter i 2017-2020 og sociale problemer blandt kvinder og mænd udsat for vold i nære relationer. Rapporten belyser også, hvordan ledere, medarbejdere og beboere/brugere på udvalgte tilbud oplever sociale problemer hos brugerne af tilbuddene.
2022
|
Vold i nære relationer
I rapporten belyses karakteristika ved personer, som modtager en indsats hos kvindekrisecentre, mandekrisecentre og ambulante rådgivningstilbud målrettet vold i nære relationer, og den vold, de har været udsat for. Undersøgelsen viser blandt andet, at næsten alle respondenter har været udsat for psykisk vold.
2022
|
Hjemløshed,
Alkohol- og stofmisbrug,
Senfølger af seksuelle overgreb,
Udsatte grønlændere,
Vold i nære relationer
Det kan være afgørende for udsatte voksnes udbytte af sociale indsatser, at sociale tilbud forholder sig til sammenhængen mellem borgernes traumer og deres adfærd. Rapporten præsenterer viden om, hvordan sociale tilbud kan arbejde traumebevidst ved bl.a. at understøtte tillid, tryghed og empowerment i mødet med borgeren.
2022
|
Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv,
Forebyggelse og tidlig indsats
Udgivelsen formidler eksisterende viden om adoption som social indsats. Hovedtemaerne er adopteredes udvikling og trivsel, stabilitet i adoptioner og åbenhed i adoptioner.
2022
|
Menneskehandel
Årsrapporten giver et indblik i de 80 sager, hvor personer i 2021 blev vurderet som ofre for menneskehandel, og bringer artikler, interview og cases. Temaer i rapporten er bl.a. myndighedssamarbejde, retsforfølgning og hjemsendelse.
2022
|
Psykisk sårbarhed
Sammen med repræsentanter fra de nordiske lande har Socialstyrelsen haft til opgave at udarbejde en oversigt over snitflader mellem sundheds- og socialsektoren i Norden samt give praksiseksempler på indsatser eller samarbejdsmodeller, der går på tværs af de to sektorer. Dette arbejde er samlet i det foreliggende notat.
2022
|
Psykiske vanskeligheder,
National koordination
Rapporten præsenterer Socialstyrelsens behandling af de kommunale afrapporteringer på den centrale udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser. Socialstyrelsen har på den baggrund vurderet, at der er det fornødne udbud af højt specialiserede indsatser og den fornødne koordination på tværs af kommunerne på området.
2022
|
Civilsamfund
Rapporten redegør for frivilligcentrenes organisering, arbejde og virkning sammenlignet med evalueringen af frivilligcentrene i 2016. Der beskrives desuden resultater af den foreløbige implementering af den såkaldte kvalitetsmodel og tildelingskriterierne for statslig grundfinansiering.
2022
|
Overgreb
Årsstatikken giver et indblik i børnehusenes arbejde med børn, hvor der er mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb.
2022
|
Anbringelse
Evalueringen belyser implementeringen af statspuljeinitiativet ”Mere kvalitet i plejefamilier – en bedre opvækst for det anbragte barn”.
2022
|
Vold i nære relationer
Socialstyrelsen har udarbejdet otte anbefalinger til en kommunal indsats mod vold i nære relationer. Anbefalingerne omfatter opsporing og risikovurdering, koordineret samarbejde og relationsopbygning og anbefalinger til selve indsatsen til den voldsudsatte person.
2022
|
Om socialstyrelsens viden
Erfaringer fra rådgivningsforløb i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) viser, at modellen skaber en fælles forståelse af og et fælles sprog for arbejdet med sociale investeringer på tværs af fagligheder og organisation. SØM understøtter derved sociale investeringer i kommunerne.
2022
|
Forebyggelse
Vidensafdækningen beskriver og analyserer en række udvalgte indsatser, der er rettet mod voksne pårørende til mennesker med handicap, social udsathed og psykisk sårbarhed. Formålet er at identificere kerneelementer på tværs af indsatser og målgrupper.
2022
|
Psykiske vanskeligheder,
Udviklingshæmning,
Hjemløshed
Udgivelsen identificerer tre overordnede temaer, som kan give inspiration til den videre udvikling af indsatser til arbejdet med at håndtere somatisk sygdom på det sociale område.
2022
|
Om socialstyrelsens viden,
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Publikationen beskriver resultater af en økonomisk analyse af metoden MOVE til behandling af rusmiddelforbrug hos unge i alderen 15 til 25 år. Analysen er en opfølgning på en tidligere økonomisk evaluering, men hvor det nu har været muligt at belyse de budgetøkonomiske konsekvenser for den offentlige økonomi i en længere tidsperiode.
2022
|
Om socialstyrelsens viden,
Sagsbehandling
Evalueringen viser, at forsøgsordningen med socialt frikort har været bredt anvendt blandt landets kommuner. Blandt de borgere, der er visiteret til et socialt frikort, har mere end en tredjedel anvendt frikortet i forbindelse med en ansættelse. Andelen af borgere, der er i ustøttet beskæftigelse efter visitationstidspunktet, stiger.
2022
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Inspirationsmateriale beskriver en overordnet tilgang til tidlig opsporing af mistrivsel hos 0-6-årige børn samt seks kommuners konkrete erfaringer med at styrke dette arbejde.
2022
|
Udviklingshæmning,
Rusmidler
Metodecenteret har for Socialstyrelsen gennemført en afdækning af viden om og metoder til behandling af rusmiddelproblemer hos personer med udviklingshæmning. På den baggrund er der udviklet et forslag til en indsats tilpasset personer med udviklingshæmning.
2022
|
ADHD,
Autisme,
Om socialstyrelsens viden,
Civilsamfund
Rapporten belyser via en kvalitativ interviewundersøgelse kommunernes perspektiver på udvalgte udfordringer og behov på det specialiserede børne- og ungeområde.
2022
|
Civilsamfund,
Om socialstyrelsens viden
Rapporten belyser via en kvalitativ interviewundersøgelse kommunernes perspektiver på udvalgte udfordringer og behov på det specialiserede voksenområde.
2022
|
Børn med funktionsnedsættelser,
Sagsbehandling
”Sammen om familien” er én af to modeller, som i alt 12 kommuner har arbejdet med for at skabe mere sammenhæng, øget kvalitet og koordination i indsatser til børn og unge med handicap og deres familier.
2022
|
Børn med funktionsnedsættelser,
Sagsbehandling
”Én familie – én indgang” er én af to modeller som i alt 12 kommuner har arbejdet med for at skabe mere sammenhæng, øget kvalitet og koordination i indsatserne til børn og unge med handicap og deres familier.
2022
|
Coronavirus,
Sagsbehandling
Rapporten viser kommunernes erfaringer med COVID-19 under den første nedlukning i foråret 2020. Kommunerne oplevede såvel udfordringer i det sociale arbejde, som ikke tidligere var kendt, som nye muligheder og positive erfaringer.
2022
|
Psykisk sårbarhed
En stigende andel af unge i Norden oplever psykisk mistrivsel. Den psykiske mistrivsel påvirker de unges hverdag, og der er en risiko for, at den kan føre til psykiske lidelser og social marginalisering, hvis den ikke håndteres tidligt. Sammen med repræsentanter fra de nordiske lande har Socialstyrelsen kortlagt risiko- og beskyttelsesfaktorer til psykisk mistrivsel, der kan bidrage til mulige forklaringer til stigningen i psykisk mistrivsel blandt Nordens unge.
2022
|
Hjælpemidler og velfærdsteknologi,
Autisme,
Hjerneskade,
Psykiske vanskeligheder,
Synshandicap,
Udviklingshæmning,
ADHD,
Bevægelseshandicap,
Epilepsi,
Hørehandicap,
Sjældne handicap,
Ordblindhed
Evalueringen indeholder resultaterne af adspurgte brugeres oplevelser af anvendeligheden af den digitale vidensplatform ”Handicap og beskæftigelse”.
2022
|
Udviklingshæmning
Kort flyer beskriver beskyttende faktorer hos voksne med udviklingshæmning og udadreagerende adfærd.
2022
|
Hjemløshed
Evalueringsrapporten redegør dels for indsatsmodellen for Housing First for unge-indsatsen og dels for de samlede erfaringer med modellen fra de fire kommuner, der har bidraget til at modne den.
2022
|
Udsatte grønlændere
Erfaringer og viden fra borgere, fagfolk og forskning på området udsatte grønlændere i Danmark peger på områder, hvor sociale tilbud kan tilpasses de særlige støttebehov, målgruppen kan have. Det gælder blandt andet vigtigheden af let adgang til kvalificeret tolkning og at møde borgerne ud fra en ressourcefokuseret tilgang med afsæt i en forståelse for grønlandsk kultur og samfund.
2022
|
Socialtilsyn,
National koordination,
Om socialstyrelsens viden
Modellen for udarbejdelse af specialebeskrivelser beskriver, hvad der karakteriserer højt specialiserede behov og indsatser og er afprøvet på tre pilotområder - autisme, erhvervet hjerneskade og synsnedsættelse.
2022
|
Autisme,
ADHD,
Bevægelseshandicap,
Børn med funktionsnedsættelser,
Døvblindhed,
Epilepsi,
Hjerneskade,
Hørehandicap,
Multiple funktionsnedsættelser,
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder,
Sjældne handicap,
Stammen og løbsk tale,
Synshandicap,
Udviklingshæmning
Evalueringen indeholder resultaterne for både familier og rådgivere af 12 kommuners arbejde med to samarbejdsmodeller i arbejdet med børn og unge med handicap og deres familier.
2022
|
Anbringelse
Indsatsbeskrivelsen er udarbejdet som en inspiration til kommuner, som ønsker at etablere et fast samarbejde mellem døgninstitutioner, plejefamilier og familieplejekonsulenter.
2022
|
Anbringelse
Udgivelsen er en evaluering af en samarbejdsmodel for døgninstitutioner/opholdssteder, plejefamilier og familieplejekonsulenter. Evalueringen beskriver implementering, resultater og omkostningsniveau.
2022
|
Kriminalitet
Håndbogen er et opslagsværk, der primært henvender sig til sagsbehandlere og koordinatorer samt andre fagprofessionelle, der arbejder med unge i ungdomssanktionen.
2022
|
Hjemløshed,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Om socialstyrelsens viden
Erfaringsopsamlingen belyser, hvordan datainformeret praksis og investeringstilgangen kan understøtte omlægningen af praksis på hjemløshedsområdet til Housing First-tilgangen.
2021
|
Psykiske vanskeligheder
Hvordan kan man understøtte, at mennesker, der bor på socialpsykiatriske botilbud, kan leve et godt liv med udgangspunkt i deres egne ønsker, håb og drømme? De syv anbefalinger i denne udgivelse sætter fokus på, hvordan botilbuddet kan arbejde recovery-orienteret både i det daglige arbejde i hverdagen og på strategisk niveau.
2021
|
Psykiske vanskeligheder
Kortlægningen beskriver centrale kvalitetstemaer på botilbud for mennesker med psykiske vanskeligheder. Udgivelsen præsenterer konkrete praksiseksempler på arbejdet med at udvikle kvaliteten med udgangspunkt i recovery-orienteret rehabilitering.
2021
|
Psykisk sårbarhed
Midtvejsevalueringen af "Projekt Forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge" er udarbejdet af Rambøll. Udgivelsen dokumenterer implementeringen af projektets indsatsmodel i projektkommunernes tilbud og de foreløbige resultater for målgrupperne.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af to variationer af indsatsen SIBS. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens Omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2021
|
National koordination,
Børn med funktionsnedsættelser,
Sagsbehandling
Forløbsbeskrivelsen indeholder Socialstyrelsens anbefalinger til, hvordan kommunerne kan tilrettelægge en tidlig og virkningsfuld indsats til børn med verbal dyspraksi.
2021
|
Sagsbehandling
Metodehåndbogen er bygget op omkring og gennemgår alle sagsbehandlingens faser på området for voksne med handicap, psykiske vanskeligheder eller sociale problemer. Metodehåndbogen understøtter sagsbehandleren i at varetage en recovery- og rehabiliteringsunderstøttende sagsbehandling.
2021
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Om socialstyrelsens viden,
Psykiske vanskeligheder
Analysen undersøger effekterne af Social Færdighedstræning (SFT) i samspil med socialpædagogisk støtte til borgere med svære psykiske lidelser på uddannelse og deltagelse i aktiv beskæftigelsesindsats samt de budgetøkonomiske konsekvenser for den offentlige økonomi af indsatsen. Analysen baserer sig på en afprøvning af SFT i ni kommuner i perioden 2014 til 2016.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Publikationen beskriver Socialstyrelsens retningslinjer for at lave økonomiske analyser af sociale indsatser. Publikationen indeholder retningslinjer for omkostningsanalyser og økonomiske evalueringer. Derudover præsenteres Socialstyrelsens værktøjer, som kan bruges til at gennemføre de forskellige økonomiske analyser.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Publikationen beskriver, hvordan man kan lave en omkostningsvurdering af sociale indsatser – herunder de beregningsprincipper, som Socialstyrelsen anbefaler, at man lægger til grund for sin beregning. Derudover beskriver publikationen også, hvordan man kan anvende Socialstyrelsens Omkostningsmodel til formålet.
2021
|
Anbringelse,
Om socialstyrelsens viden,
Socialtilsyn
Første statusrapport er en nøgletalsanalyse, der følger op på de driftsmæssige aspekter af implementeringen af lovændringer på plejefamilieområdet, der trådte i kraft d. 1. juli 2019.
2021
|
Udviklingshæmning
Udgivelsen er et litteraturstudie foretaget af VIVE. Formålet er at afsøge indsatser, metoder og kernelementer i forhold til fire områder, der er centrale i borgerens liv: indflydelse og selvbestemmelse, selvhjulpenhed, deltagelse i fællesskaber samt trivsel og mental sundhed.
2021
|
Socialtilsyn,
Om socialstyrelsens viden,
National koordination
Socialstyrelsen har evalueret den generelle model for beskrivelse af specialiseringsniveauer på baggrund af afprøvningen på tre pilotområder – henholdsvis autisme, erhvervet hjerneskade og synsnedsættelse.
2021
|
Socialtilsyn
Socialstyrelsen udgiver hvert år en årsrapport på baggrund af de fem socialtilsyns virksomhed. Rapporten indeholder fakta og nøgletal om socialtilsynenes aktiviteter i 2020.
2021
|
National koordination
Socialstyrelsen har fået VIVE til at undersøge kommunernes opgave med at sikre og anvende højt specialiserede indsatser og tilbud. Det er en kompleks organisatorisk opgave for kommunerne. Litteraturen peger ikke på en magic bullet der kan løse disse. Rapporten konkluderer derimod, at der er behov for organisatorisk fleksibilitet og evne til at finde håndholdte og skræddersyede løsninger.
2021
|
National koordination
Socialstyrelsen har gennemført en interviewundersøgelse af udfordringer og muligheder i tilbudsstrukturen på det mest specialiserede socialområde. Undersøgelsen samler sig særligt omkring to kerneudfordringer for tilbuddenes evne til at kunne levere både høj faglig kvalitet i indsatserne og skræddersyede løsninger til kommunerne.
2021
|
Hjerneskade,
Sagsbehandling,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
National koordination
Forløbsbeskrivelsen indeholder anbefalinger til, hvordan kommunerne kan tilrettelægge en rettidig og virkningsfuld indsats til voksne med kompleks erhvervet hjerneskade.
2021
|
Overgreb
Udgivelsen er baseret på et litteraturstudie og giver et overblik over, hvad forskningen kan sige om fysisk vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Der redegøres bl.a. for omfang, risikofaktorer, opsporing og skadevirkninger og gives også greb til dialogen med barnet eller den unge.
2021
|
Hjerneskade,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Eksempelberegningen belyser det forventede budgetøkonomiske nettoresultat forbundet med indsatsen Voksenprogrammet i en beregning foretaget i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM.
2021
|
Synshandicap,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Eksempelberegningen belyser det forventede budgetøkonomiske nettoresultat forbundet med indsatsen Pre-Employment Programme (P.E.P.) i en beregning foretaget i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM.
2021
|
Autisme,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Eksempelberegningen belyser det forventede budgetøkonomiske nettoresultat forbundet med indsatsen My Way to Succes i en beregning foretaget i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM.
2021
|
Psykiske vanskeligheder,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Eksempelberegningen belyser det forventede budgetøkonomiske nettoresultat forbundet med indsatsen Individuel Planlagt Job og Uddannelse med Støtte (IPS) i en beregning foretaget i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM.
2021
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Civilsamfund
Mange danske kommuner tilbyder fritidspasordninger for at øge udsatte børn og unges deltagelse i fritidsaktiviteter gennem økonomisk støtte og vejledning. I denne vidensopsamling ses der nærmere på de erfaringer og anbefalinger, som viser sig på baggrund af praksis og forskning på området.
2021
|
Anbringelse
Hvilke familier vælger at blive plejefamilier, og hvad motiverer den enkelte plejeforældre til at søge om at blive plejefamilie.
2021
|
Socialtilsyn
Socialstyrelsens auditfunktion har taget initiativ til at udarbejde en faglig vejledning om socialtilsynenes dialogforpligtelse, som indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger til, hvordan dialogforpligtelsen omsættes med kvalitet i tilsynspraksis henvendt til tilsynskonsulenter og ledere.
2021
|
Psykiske vanskeligheder
Udgivelsen identificerer syv forskellige indsatser til beboere med psykiske vanskeligheder i de almene boligområder. På tværs af indsatserne er der fundet fire kerneelementer, der er vigtige for, at indsatser til målgruppen er virkningsfulde.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Afsluttende evaluering af fire kommuners modning af forebyggende indsatser til unge med psykisk sårbarhed. Evalueringsrapporten belyser bl.a. indsatsernes resultater i forhold til at øge de unges trivsel.
2021
|
Psykiske vanskeligheder
Udgivelsen evaluerer fem gruppeindsatser og identificerer syv tværgående kerneelementer, herunder seks, som evaluator vurderer er universelle for en god gruppeindsats.
2021
|
Hjemløshed
Få inspiration til arbejdet med Housing First og de specialiserede støttemetoder CTI, ICM og ACT i en pjece, som bygger på viden fra evalueringen ”Udbredelsen af Housing First”. Pjecen indeholder grundlæggende viden om Housing First samt konkrete forslag til, hvordan kommuner kan implementere og udvikle en indsats baseret på Housing First.
2021
|
Hjemløshed
Få inspiration til arbejdet med Housing First og de specialiserede støttemetoder CTI, ICM og ACT i pjecen, som bygger på viden fra evalueringen ”Udbredelsen af Housing First”. Pjecen indeholder grundlæggende viden om målgruppen for Housing First samt konkrete forslag til, hvordan kommuner kan imødekomme målgruppens sammensatte og forskellige støttebehov.
2021
|
National koordination,
Børn med funktionsnedsættelser,
Socialtilsyn,
Synshandicap,
Om socialstyrelsens viden
Denne vejledning er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på området for synsnedsættelse. Vejledningen angiver, hvordan leverandørerne indplaceres i forhold til otte forskellige specialiseringsparametre.
2021
|
National koordination,
Børn med funktionsnedsættelser,
Synshandicap,
Socialtilsyn,
Om socialstyrelsens viden
Denne målgruppebeskrivelse er målrettet socialtilsynene, der skal vurdere leverandører af indsatser på området for synsnedsættelser. Målgruppebeskrivelsen beskriver problemstillinger og behov for indsatser for børn, unge og voksne med synsnedsættelse på tre specialiseringsniveauer.
2021
|
Prostitution
Kortlægningen redegør for, hvor mange borgere der er i prostitution i Danmark, og giver et billede af sexsælgernes sociale baggrund og levekår. Endelig indeholder kortlægningen en undersøgelse af exitønsker blandt borgere i prostitution.
2021
|
Efterværn
Syv kommuner har styrket deres efterværnsindsats: Efterværnsindsatsen er generelt blevet styrket og det har haft flere positive resultater for de unge, der bl.a. trives bedre og i højere grad begynder på en uddannelse.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Forebyggelse og tidlig indsats
Vidensafdækningen beskriver og analyserer en række udvalgte tidlige indsatser rettet mod børn og unge i alderen 3-18 år med angst og/eller depression. Formålet er at at identificere, hvilke kerneelementer der kendetegner de virksomme indsatser.
2021
|
Hjemløshed
Housing First er en tilgang, der giver gode resultater ift. at hjælpe mennesker ud af hjemløshed. Socialstyrelsen har undersøgt faktorer, der kan styrke udbredelsen af Housing First-tilgangen, så flere mennesker i hjemløshed får en Housing First-baseret indsats.
2021
|
Psykiske vanskeligheder,
VISO,
Alkohol- og stofmisbrug
Meget udsatte borgere kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer. Det kan være særdeles udfordrende for fagprofessionelle at arbejde med borgerne. VIVE har for Socialstyrelsen udarbejdet et videnshæfte med inspiration til faglige tilgange mv., som fagprofessionelle kan bruge i arbejdet med at øge trivslen hos en af samfundets mest udsatte grupper.
2021
|
VISO,
Psykiske vanskeligheder,
Alkohol- og stofmisbrug
Meget udsatte borgere kæmper ofte med misbrug og psykiske problemer. Det kan være særdeles udfordrende for fagprofessionelle at arbejde med borgerne. VIVE har for Socialstyrelsen udarbejdet en rapport om faglige tilgange mv., som fagprofessionelle kan bruge i arbejdet med at øge trivslen hos en af samfundets mest udsatte grupper.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
De faglige pejlemærker giver anbefalinger til god praksis i den socialpædagogiske bistand efter servicelovens § 85. De faglige pejlemærker vedrører socialpædagogisk bistand til borgere med psykiske vanskeligheder, der bor i eget hjem.
2021
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Kortlægningen giver et indblik i kommunernes praksis i tilrettelæggelsen og udførelsen af den socialpædagogiske bistand efter servicelovens § 85. Kortlægningen vedrører bostøtte til borgere med psykiske vanskeligheder, der bor i egen bolig.
2021
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Udgivelsen er en artikel, der sætter fokus på temaerne tværfagligt samarbejde og fælles forståelse i en tidlig og forebyggende indsats på børne- og ungeområdet.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Rapporten afdækker kommunernes perspektiver på udfordringer og behov for støtte inden for en række fokusområder på det specialiserede socialområde. Resultaterne i rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt danske kommuner.
2021
|
Om socialstyrelsens viden,
Faglig ledelse og styring,
Forebyggelse og tidlig indsats
Rapporten belyser kommunernes oplevede udfordringer og behov for støtte inden for en række fokusområder på socialområdet. Rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt danske kommuner.
2021
|
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af to variationer af indsatsen fritidspas. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens Omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2021
|
Socialtilsyn
Undervisningsvejledning til grundkursus i at være plejefamilie er til brug for socialtilsynenes undervisning af ansøgere som plejefamilie.
2021
|
ADHD,
Børn med funktionsnedsættelser,
Psykisk sårbarhed
Evalueringen af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser kommer med en række anbefalinger til forløbsprogrammer generelt, men også specifikt ift. forløbsprogrammerne for børn og unge med psykiske funktionsnedsættelser.
2021
|
Menneskehandel
Årsrapport fra Center mod Menneskehandel. Rapporten beskriver tendenser på menneskehandelområdet i et år præget af coronapandemien.
2021
|
Anbringelse
Socialstyrelsen har udarbejdet en guide, der præsenterer relevant lovgivning for samarbejde om anbragte børns skolegang. Det er lovgivning, der både omhandler social- og skoleområdet og med generelle forvaltningsretlige principper. Guiden fremhæver nogle opmærksomhedspunkter, som kan støtte fagfolk i samarbejdet på tværs af social- og skoleområdet.
2021
|
VISO
Årsrapporten for Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) omhandler nøgletal over henvendelser og rådgivningsforløb, COVID-19 hotlinen, nye vidensprojekter, udbud og økonomi. Rapporten for 2020 viser, at der er stor efterspørgsel efter VISOs ydelser, og at kommunernes tilfredshed fortsat er høj.
2021
|
Sagsbehandling
Rapporten er et litteraturstudie af danske udgivelser om kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet. Der er særligt fokus på faglig udredning, valg af indsats, opfølgning og inddragelse samt faglig ledelse og styring.
2021
|
Sagsbehandling,
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Psykiske vanskeligheder
I satspuljeprojektet Social støtte i overgang til og fastholdelse i job blev det afprøvet, om en koordineret indsats kan hjælpe flere udsatte ledige i job. Evalueringsrapporten belyser kommunernes resultater og erfaringerne med at implementere indsatsmodellen.
2021
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap
CTI metoden er afprøvet og har vist sig at være virksom overfor forskellige socialt udsatte målgrupper. Socialstyrelsen har udarbejdet en manual om anvendelse af CTI-metoden i overgangen fra ledighed til beskæftigelse.
2021
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Sagsbehandling,
Psykiske vanskeligheder
I satspuljeprojektet Social støtte i overgang til og fastholdelse i job blev det afprøvet, om en kordineret indsats kan hjælpe flere udsatte ledige i job. Der er udarbejdet en indsatsguide, der kan inspirere andre kommuner til at styrke den tværfaglige indsats for udsatte ledige.
2021
|
Anbringelse,
Kriminalitet
Evalueringen beskriver bl.a. målgruppen og rammerne for indsatsen på de delvis lukkede afdelinger. Personalet vurderer, at institutionstypens særlige beføjelser bidrager til at fastholde de unge i socialpædagogisk behandling. De unge har dog også efter anbringelsen svære problemer.
2021
|
Anbringelse
Evalueringen viser, hvordan voksenansvarsloven er blevet implementeret i kommuner, hos socialtilsyn og på forskellige typer anbringelsessteder. Der er bl.a. fokus på praktikernes kendskab til og fortrolighed med loven samt oplevelsen af handlemuligheder.
2021
|
Anbringelse,
Efteruddannelse,
Kriminalitet
Socialstyrelsen har på baggrund af spørgeskemaer, telefoninterviews og ekspertvurderinger gennemført en undersøgelse af behovet for yderligere ydre sikkerhed og opkvalificerende efteruddannelse af personalet på sikrede og delvis lukkede institutioner.
2021
|
Sagsbehandling,
Børn med funktionsnedsættelser,
VISO
Det kan skabe fortvivlelse i familien, når samarbejdet omkring støtten til børn og unge med funktionsnedsættelser ikke fungerer. Børnene og de unges udfordringer er ofte komplekse, og det kræver forskellige fagligheder at støtte barnet. Dette hæfter giver inspiration til, hvordan samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet kan håndteres og forebygges.
2021
|
Sagsbehandling,
Børn med funktionsnedsættelser,
VISO
Når forskellige fagprofessionelle skal støtte børn og unge med funktionsnedsættelser kan samarbejdet gå i hårdknude, fordi parterne arbejder ud fra hver sit faglige perspektiv. VIVE har for Socialstyrelsen undersøgt, hvordan samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet kan håndteres og forebygges. Løbende dialog og sparring, tværfaglig vidensdeling og forventningsafstemning kan være vigtige afsæt for gensidig forståelse, der gør det muligt at støtte barnet bedre.
2021
|
Anbringelse
Denne analyse af udsatte forældre beskriver blandt andet, hvad der karakteriserer meget udsatte forældre og forældre til anbragte børn og unge, på hvilke områder disse forældre er udfordrede, og hvilke former for støtte de får tildelt.
2021
|
Anbringelse
Udgivelsen er den tredje og afsluttende rapport i evalueringen af tre regler, der skal skabe større stabilitet og kontinuitet for anbragte børn og unge. Denne afsluttende rapport har fokus på virkning af reglerne.
Viser 1-100 af 1000.
Per side
10
20
30
100