2020
|
ADHD,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Udgivelsen er en evaluering af ADHD-indsatsen R&R2, der er afprøvet i tre kommuner. Evalueringen viser markante positive effekter for målgruppen. Desuden kan både kommuner, regioner og stat opnå langsigtede budgetøkonomiske gevinster.
2020
|
National koordination,
Rusmidler
Socialstyrelsen har i november 2019 udsendt en landsdækkende central udmelding for udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug. Socialstyrelsen er bekymret for, hvorvidt der er det fornødne udbud af højt specialiserede døgnbehandlingsindsatser til den del af målgruppen, der har behov for det.
2020
|
National koordination,
Udviklingshæmning
Socialstyrelsen har i november 2019 udsendt en landsdækkende central udmelding for borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling. Socialstyrelsen er bekymret for, hvorvidt der er det fornødne udbud af højt specialiserede indsatser til målgruppen.
2020
|
Hjemløshed
Den engelske ”Housing First Guide Europe” er på foranledning af Socialstyrelsen blevet oversat til dansk. Håndbogen beskriver Housing First i et dansk og i et europæisk perspektiv.
2020
|
Hjemløshed
Kataloget beskriver 11 kurser om bekæmpelse af hjemløshed, herunder forebyggelse og indsatser til unge. Kurserne er målrettet medarbejdere og ledere i kommuner og på boformer og leveres af VIA University College for Socialstyrelsen i 2020 og 2021.
2020
|
National koordination,
Psykiske vanskeligheder
Socialstyrelsen har i januar 2020 udsendt en landsdækkende central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser. Socialstyrelsen er bekymret for, om der er det fornødne udbud af højt specialiserede tilbud og indsatser til målgruppen.
2020
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Faglig ledelse og styring
Mange danske kommuner har de senere år arbejdet på en omlægning til en tidligere forebyggende indsats for børn og unge i udsatte positioner. I denne udgivelse beskrives syv kommuners konkrete tiltag i omlægningen til en tidligere forebyggende indsats.
2020
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Faglig ledelse og styring
Mange danske kommuner har de senere år arbejdet med at omlægge til en tidligere forebyggende indsats for børn og unge i udsatte positioner. Denne udgivelse samler op på en række kommuners erfaringer med deres arbejde.
2020
|
Civilsamfund
Publikationen er et værktøj til ledere i frivillige organisationer, der ønsker at styrke foreningens inklusion af sårbare borgergrupper i frivillige fællesskaber. Værktøjet er udviklet på baggrund af en undersøgelse.
2020
|
Civilsamfund
Publikationen er en pixi-version, der præsenterer hovedresultater fra "Undersøgelse af inklusion af borgere i udsatte positioner i frivillige fællesskaber”.
2020
|
Civilsamfund
Undersøgelsen handler om, hvordan frivillige organisationers ledelse kan understøtte inklusion af sårbare borgergrupper i frivillige fællesskaber. Undersøgelsen er målrettet frivillige organisationers ledelse og suppleres af et handlingsrettet værktøj samt en pixi-version.
2020
|
Bevægelseshandicap,
Forebyggelse og tidlig indsats,
Hjælpemidler og velfærdsteknologi,
Multiple funktionsnedsættelser,
Sagsbehandling,
Sjældne handicap,
Synshandicap,
VISO
Inspirationsmateriale til kommunerne giver indblik i, hvordan man bedst sikrer målgruppen en tilrettelagt og koordineret indsats, hvor en hurtig sagsbehandling og tilpasning af hjælp er på forkant med sygdommens udvikling.
2020
|
Overgreb,
Vold i nære relationer
Rapporten redegør for fænomenet psykisk vold mod børn og beskriver denne volds omfang, risikofaktorer og konsekvenser. Der beskrives desuden en række virksomme indsatser til forebyggelse, opsporing og behandling. Rapporten hviler på et litteraturstudie.
2019
|
Efteruddannelse
Inspirationsguiden præsenterer et samlet koncept, der kan understøtte kommunerne i en mere strategisk anvendelse af efter- og videreuddannelser.
2019
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Formålet med håndbogen er at bidrage med inspiration til kommuner, som ønsker at arbejde mod en tidligere forebyggende praksis på børne- og ungeområdet. Der er fokus på myndighedsområdets rammer og socialrådgivernes rolle i kontakten med børn/unge, forældre og samarbejdspartnere.
2019
|
Forebyggelse og tidlig indsats
Håndbogen er målrettet kommuner, der er i gang med eller ønsker at arbejde systematisk med udviklingen af en kvalificeret tilbudsvifte som en del af arbejdet mod en tidligere forebyggende praksis på børne- og ungeområdet.
2019
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Dagtilbud
Udgivelsen beskriver en overordnet tilgang til, hvordan man i kommuner fagligt kan arbejde med at styrke den tidlige opsporing og reaktion på mistrivsel hos 0-6 årige børn i dagtilbud og sundhedspleje.
2019
|
Udsatte grønlændere,
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Midtvejsevalueringen viser gode resultater for socialt udsatte borgere af grønlandsk herkomst, som modtager Critical Time Intervention (CTI). De oplever bedre trivsel og helbred efter at have modtaget et CTI-forløb.
2019
|
VISO
VISO-håndbogen "Sådan arbejder VISO". Udgivelse fra december 2019.
2019
|
Hjemløshed
Hvad er god praksis i arbejdet med borgerens udredning og opholdsplan? Faglige anbefalinger kan bidrage til at styrke og udvikle arbejdet på § 110-boformer og er målrettet fagpersoner, der arbejder med målgruppen af borgere i hjemløshed.
2019
|
Psykisk sårbarhed,
Om socialstyrelsens viden
SocialAnalysen belyser de unge, der har haft kontakt til psykiatrien med selvskadende adfærd. Analysen løber fra 2012 til 2018.
2019
|
Børn med funktionsnedsættelser,
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af Context-focused Therapy. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Senfølger af seksuelle overgreb
Analysen afdækker indsatsen i kommuner, regioner og i de tre Centre for Seksuelt Misbrugte (CSM’erne) og opstiller scenarier for en fremtidig organisering og forankring af senfølgeområdet.
2019
|
Overgreb
De danske børnehuse udgør rammen for det tværsektorielle samarbejde i sager om overgreb. Publikationen beskriver børnehusenes fælles faglige procedurer og arbejdsgange, når et barn udredes. Afsættet er de lovgivningsmæssige rammer.
2019
|
Familier med stof- og alkoholmisbrug
Samlet analyse og evaluering af 15 behandlingstilbud for børn og unge fra familier med misbrugsproblemer. Fokus på målgruppe, virkninger, kerneelementer i indsatsen og omkostninger.
2019
|
Om socialstyrelsens viden
Implementeringsguiden sætter en ramme for arbejdet med implementeringsprocesser på socialområdet.
2019
|
Hjemløshed
Vidensnotat beskriver bl.a. risikofaktorer i forhold til unge og hjemløshed, og forskellige typer af indsatser til at hjælpe målgruppen. Notatet er baseret på en omfattende litteratursøgning.
2019
|
Socialtilsyn,
Anbringelse,
Dokumenterede metoder børn og unge,
Magtanvendelse
Socialstyrelsen udgiver hvert år en årsrapport på baggrund af de fem socialtilsyns virksomhed. Rapporten indeholder fakta og nøgletal om socialtilsynenes aktiviteter i 2018.
2019
|
Efterværn,
Kriminalitet,
Sagsbehandling
Pjecen beskriver, hvad man skal være opmærksom på i vurderingen af, om en ung er i personkredsen for efterværn. Udgivelsen henvender sig til sagsbehandlere og ledere på området.
2019
|
Anbringelse
Midtvejsevalueringen samler op på de foreløbige resultater af implementeringen og afprøvningen af de to mentaliseringsbaserede indsatser Robusthed.dk og Mentaliseringsguiden på 14 anbringelsessteder.
2019
|
Om socialstyrelsens viden,
ADHD
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af New Forest Parenting Program. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens Omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Overgreb
Årsstatikken giver et indblik i børnehusenes arbejde med børn, hvor der er mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb.
2019
|
Sagsbehandling,
VISO
Vejledningsmaterialet skaber overblik over gældende lovgivning på området og kan understøtte de kommunale sagsbehandleres arbejde i sager, hvor de overvejer at indstille til adoption uden samtykke.
2019
|
VISO
Samarbejdet omkring børn og unge med handicap kan ofte være kompliceret, hvilket kan mindske udbyttet af VISOs rådgivning. En forundersøgelse viser, hvad disse udfordringer handler om, og hvordan de kan håndteres i rådgivningen.
2019
|
Om socialstyrelsens viden,
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af Livsstilscafé. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Magtanvendelse,
Udviklingshæmning,
Multiple funktionsnedsættelser,
Autisme,
Forebyggelse,
Hjerneskade,
Psykiske vanskeligheder
Få kendskab til servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Denne håndbog til myndighedspersoner giver et overblik over regelsættet, viden om de enkelte regler og illustrerer brug af reglerne gennem cases.
2019
|
Magtanvendelse,
Multiple funktionsnedsættelser,
Udviklingshæmning,
Autisme,
Hjerneskade,
Psykiske vanskeligheder,
Forebyggelse
Få kendskab til servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Denne håndbog til fagpersoner giver et overblik over regelsættet, viden om de enkelte regler og illustrerer brug af reglerne gennem cases.
2019
|
Udviklingshæmning,
Magtanvendelse,
Multiple funktionsnedsættelser
Få kendskab til servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Denne håndbog til borgere og pårørende giver et overblik over regelsættet, viden om de enkelte regler og illustrerer brug af reglerne gennem cases.
2019
|
Overgreb
Rapporten afdækker kommunernes styrker og udviklingspunkter i forhold til at opspore og håndtere overgreb mod børn og unge. Der ses på såvel fysisk og psykisk vold som på seksuelle overgreb.
2019
|
VISO
VISO gennemfører hvert år en survey i kommunerne for at få viden om, hvorvidt rådgivningen opfylder kommunernes behov.
2019
|
Anbringelse,
Dokumenterede metoder børn og unge
Analysen viser det budgetøkonomiske nettoresultat af forældretræningsprogrammet KEEP i en beregning foretaget i den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Dokumenterede metoder børn og unge,
Om socialstyrelsens viden
Analysen viser det budgetøkonomiske nettoresultat af behandlingsprogrammet Cool Kids i en beregning foretaget i den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Hjemløshed,
Psykiske vanskeligheder,
Rusmidler
Udgivelsen beskriver tre udvalgte indsatser til borgere, der bor på et botilbud eller en boform for hjemløse, og som både har psykiske vanskeligheder og et misbrug. Udgivelsen er baseret på en screening.
2019
|
Vold i nære relationer
Hvert år indsamler Socialstyrelsen oplysninger om kvinder og børn, der har haft ophold på et kvindekrisecenter, og henvendelser til krisecentre om voldsudsatte kvinder.
2019
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Målgruppebeskrivelsen omhandler unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskade. Den klargør de unge i målgruppens karakteristika og adfærdsmønstre samt kerneproblematikker, forstået som årsagerne til og følgevirkningerne af problematikkerne.
2019
|
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder
Indsatsmodellen beskriver centrale principper for en indsats målrettet unge med spiseforstyrrelse og/eller selvskadende adfærd. Modellen rummer fem centrale principper for en indsats målrettet unge med en lettere eller moderat spiseforstyrrelse og/eller selvskadende adfærd.
2019
|
Sagsbehandling
Faglig artikel med dybdegående beskrivelse af ICS-trekantens højre side. Fokus på forældrekompetencer, betydningen af affektregulering og mentalisering. ICS-trekanten er det primære værktøj i sagsbehandlingsmetoden Integrated Children’s System.
2019
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Dokumenterede metoder børn og unge
Projektet Styrket faglighed blandt udsatte børn i folkeskolen har til formål at forbedre det faglige niveau i dansk og matematik hos udsatte børn og børn med lav socioøkonomisk baggrund. Projektet består af to skolerettede og to skoleunderstøttende indsatser. Denne udgivelse består i en evaluering af de fire indsatser. Bemærk det praksisrettede resume, der ligger som selvstændigt bilag.
2019
Udgivelsen er en midtvejsevaluering af et projekt, hvor jobcentret og socialforvaltningen samarbejder om at hjælpe udsatte ledige i job. Borgerne modtager en integrereret indsats, der bl.a. rummer et virksomhedsforløb og støtte efter den socialfaglige metode CTI.
2019
|
VISO,
Autisme
VIVE har kortlagt for Socialstyrelsen, hvad der er god praksis og virksomme metoder i arbejdet med unge med autisme, som er socialt isolerede. Kortlægningen er tænkt som inspiration til fagfolk, der møder de unge.
2019
|
Anbringelse,
Efterværn,
Sagsbehandling,
Overgreb
Håndbogen er et opslagsværk om familieplejeanbringelser og er målrettet kommunerne. Bogen giver konkrete bud på, hvordan man kan arbejde struktureret og systematisk med de forskellige dele af anbringelsesforløbet. Håndbogen er opdateret i 2019 bl.a. ift. nye regler på området.
2019
|
Børn med funktionsnedsættelser,
Hørehandicap,
Sjældne handicap,
National koordination,
Sagsbehandling
Den reviderede forløbsbeskrivelse indeholder Socialstyrelsens opdaterede anbefalinger til kommunerne om tilrettelæggelse af indsatser til børn og unge i målgruppen.
2019
|
National koordination,
Børn med funktionsnedsættelser,
Sagsbehandling,
Bevægelseshandicap
Forløbsbeskrivelsen indeholder Socialstyrelsens anbefalinger til, hvordan man bedst kan tilrettelægge undervisning og andre relevante indsatser til børn og unge med komplekse følger af cerebral parese. Der redegøres bl.a. for målgruppen, centrale indsatser og organiseringen af disse.
2019
|
Efteruddannelse
Børnekatalogets kurser er målrettet kommunale myndighedssagsbehandlere,
medarbejdere i sociale tilbud, frontpersonale i almene tilbud
samt kommunale ledere indenfor børne- og ungeområdet.
2019
|
Hjemløshed
Analysen beskriver en række fokusområder på børne- og ungeområdet, hvor kommunerne oplever at have særlige faglige udfordringer og behov for støtte.
2019
|
Socialtilsyn
Redskabet til afdækning af hjemmeboende børns perspektiver i ansøgerfamilier skal anvendes af socialtilsynene i godkendelsen af plejefamilier.
2019
|
Socialtilsyn
Redskabet til afdækning af ansøgers mentaliseringsressourcer skal anvendes af socialtilsynet i godkendelsen af plejefamilier.
2019
|
Socialtilsyn
Vejledning i brug af redskab til observation af familiedynamik i ansøgerfamilier skal anvendes af socialtilsynene i godkendelsen af plejefamilier.
2019
|
Forebyggelse og tidlig indsats,
Om socialstyrelsens viden,
Sagsbehandling,
Psykisk sårbarhed
Analysen beskriver en række fokusområder på børne- og ungeområdet, hvor kommunerne oplever at have særlige faglige udfordringer og behov for støtte.
2019
|
Familier med stof- og alkoholmisbrug
Kataloget indeholder anbefalinger og erfaringer, der kan anvendes, når man skal tilrettelægge eller drive et behandlingstilbud til børn og unge af forældre med stof- eller alkoholmisbrug.
2019
|
Sagsbehandling
Udgivelsen er en mindre pjece, der giver et overblik over reglerne om forældrepålæg og børne- og ungepålæg. Pjecen beskriver bl.a. betingelser, målgruppe, indhold og lovgrundlag.
2019
|
Børn med funktionsnedsættelser,
National koordination,
Sagsbehandling,
Sjældne handicap,
Multiple funktionsnedsættelser
Udgivelsen beskriver den anbefalede indsats for børn og unge med sjældne handicap. Der er særligt fokus at sikre videndeling og koordination mellem de ofte mange aktører.
2019
|
National koordination
Årsrapporten indeholder overblik over Det Faglige Råds aktiviteter i 2018 med at rådgive Socialstyrelsen om den nationale koordinationsstruktur.
2019
|
Kriminalitet,
Forebyggelse og tidlig indsats
Udgivelsen er en kortlægning af målgruppen for den kommende SSP-uddannelse. Kortlægningen beskriver alene SSP-samarbejdet i kommunerne. 91 kommuner har deltaget i undersøgelsen.
2019
|
Anbringelse
Evalueringen samler op på resultaterne af fire delinitiativer under plejefamiliepakken fra satspuljeaftalen for 2015. Det drejer sig om initiativerne om det kommunale netværk på plejefamilieområdet, håndbog for det gode anbringelsesforløb i plejefamilie, udbredelse af netværksinddragende metoder, herunder familierådslagning, og udbredelse af god praksis for vederlag på plejefamilieområdet.
2019
|
VISO
Årsrapport 2018 for Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO). Rapporten rummer nøgletal over bl.a. henvendelser og rådgivningsforløb, nye vidensprojekter og økonomi.
2019
|
Kriminalitet,
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af Den Korte Snor. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2019
|
Dagtilbud
Denne udgivelse er en kortlægning af omfanget af ferieafholdelse blandt børn i dagtilbud. Kortlægningens formål er at skabe et vidensgrundlag for dialogen mellem dagtilbud og forældre om barnets ferie.
2019
|
Psykiske vanskeligheder,
Hjemløshed,
Alkohol- og stofmisbrug,
Civilsamfund
Publikationen beskriver de væsentligste pointer og erfaringer fra 10 forskellige peer-to-peer projekter
2019
|
Forebyggelse,
Om socialstyrelsens viden
Udgivelsen samler op på de foreløbige erfaringer i arbejdet med lovende praksis-typologien i fem kommuner. Midtvejsevalueringen peger på en række læringspunkter, der med fordel kan indgå i kommuners arbejde med at kvalificere sociale indsatser og opbygge en databaseret refleksionskultur.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Publikationen beskriver de væsentligste pointer og evalueringsresultater for den evidensbaserede behandlingsmetode MOVE.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Publikationen præsenterer en manual til anvendelsen af MOVE, en evidensbaseret metode til rusmiddelbehandling af unge.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Publikationen beskriver resultaterne af en økonomisk evaluering af den evidensbaserede behandlingsmetode MOVE, struktureret og forstærkende rusmiddelbehandling til unge.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Center for Rusmiddelforskning har undersøgt implementeringen af fire behandlingsmetoder for unge med rusmiddelproblemer. Rapporten rummer bl.a. anbefalinger til implementeringen af varianten MOVE, der har vist bemærkelsesværdigt gode resultater.
2019
|
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Publikationen beskriver resultaterne af en opfølgende effektevaluering af ”Metodeprogrammet for stofmisbrugsbehandling”, som har omfattet fire beslægtede indsatser for unge med rusmiddelproblemer. Behandlingssporet MOVE har vist de bedste resultater.
2019
|
Hjemløshed
Udgivelsen er en modelbeskrivelse, der dels redegør for kerneelementerne i modellen for overgangsboliger til unge i hjemløshed, dels for de konkrete erfaringer, som fire kommuner har haft med modellen.
2019
|
Hjemløshed
Slutevaluering af projektet ”Midlertidige overgangsboliger med ICM-bostøtte til unge i hjemløshed”. Projektet har været rettet mod de mest udsatte unge i hjemløshed med massive sociale problemer og psykiske lidelser.
2019
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Vold i nære relationer
Critical Time Intervention (CTI) er afprøvet som en systematisk metode til at yde koordinerende rådgivning til kvinder, som fraflytter et krisecenter. Evalueringen belyser resultaterne af metodeafprøvningen.
2019
|
ADHD,
Alkohol- og stofmisbrug,
Rusmidler
Forekomsten af ADHD-diagnosen er væsentlig højere blandt personer i misbrugsbehandling end i den generelle befolkning. I regi af Udviklings- og Investeringsprogrammet (UIP) er der derfor blevet lavet en videnskortlægning af effektive metoder til misbrugsbehandling af borgere med ADHD.
2018
|
Dagtilbud
For at følge fremdriften i realiseringen af den styrkede pædagogiske læreplan gennemføres løbende evalueringer i 2018-2020. Denne baselinemåling er gennemført efter sommerferien 2018.
2018
|
Efterværn
"Kort fortalt" er en guide til unge, der har været anbragt udenfor hjemmet, og den kan hjælpe med mange af de praktiske og personlige udfordringer, der kan være i overgangen til voksenlivet.
2018
|
Civilsamfund,
Psykisk sårbarhed,
Psykiske vanskeligheder,
Udviklingshæmning
Udgivelsen indeholder evalueringer af tre partnerskaber mellem kommune og civilsamfund og beskriver de tværgående erfaringer med, hvordan sådanne partnerskaber kan fremme inklusion og deltagelse.
2018
|
Socialtilsyn,
Anbringelse,
Dokumenterede metoder børn og unge,
Magtanvendelse
Socialstyrelsen udgiver hvert år en årsrapport på baggrund af de fem socialtilsyns virksomhed. Rapporten indeholder fakta og nøgletal om socialtilsynenes aktiviteter i 2017.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
Udgivelsen omfatter en evaluering af Den sociale Akutuddanelse (DSA) i perioden 2015-2017. Evalueringens formål er at samle op på viden og erfaringerne med uddannelse til brug for en eventuelt fremtidig DSA-uddannelse.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
Metodemanualer, cases og skemaer til redskaberne 'Mestringsskema' og 'Bröset Violence Checklist' (BVC). De to redskaber bruges i kombination med hinanden, og understøtter arbejdet med at forebygge voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem.
2018
|
ADHD,
Alkohol- og stofmisbrug,
Autisme,
Hjemløshed,
Om socialstyrelsens viden,
Bevægelseshandicap,
Psykiske vanskeligheder,
Sjældne handicap,
Udviklingshæmning
VIVE har i 2018 gennemført en analyse for Socialstyrelsen af kommunernes centrale udfordringer på voksensocialområdet.
2018
|
VISO,
Sagsbehandling
Undersøgelsen belyser kommunernes erfaringer med rådgivning fra VISO i sager, hvor de har overvejet at indstille til adoption uden samtykke.
2018
|
Hjælpemidler og velfærdsteknologi
Den reviderede "Plejesenge - en vejledning om valg og indkøb" skitserer, hvordan plejesenge fx kan bruges til at forebygge tryksår og benyttes til pleje og behandling af borgere. Den omfatter også forskellene i krav til henholdsvis voksensenge og børnesenge på baggrund af en europæisk standard for hospitals- og plejesenge til børn og personer med atypisk anatomi.
2018
|
Udviklingshæmning,
VISO
Formidlingshæftet præsenterer nogle af de centrale pointer fra rapporten af samme navn. I hæftet beskrives bl.a. metoder og tilgange anvendt af faglige specialister på området til at forbygge og mindske udadreagerende adfærd hos borgere med udviklingshæmning og udadreagerende adfærd.
2018
|
Udviklingshæmning,
VISO
VIVE har for Socialstyrelsen undersøgt, hvad der findes af virksomme metoder og lovende praksis i forhold til at forebygge og mindske udadreagerende adfærd hos voksne med udviklingshæmning og udadreagerende adfærd. Rapporten indeholder bl.a. en oversigt over metoder og centrale faktorer i indsatsen.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
Evalueringen beskriver resultaterne af afprøvningen af de to redskaber 'Mestringsskema' og 'Bröset Violence Checklist' (BVC), der har været anvendt på en række sociale tilbud for at forebygge voldsomme episoder.
2018
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap,
Psykiske vanskeligheder
Mange unge viser tegn på psykisk mistrivsel, som eksempelvis ensomhed eller stress. Denne vidensoversigt præsenterer 17 studier, som viser positive effekter blandt unge med psykisk mistrivsel. VIVE, der har udarbejdet vidensoversigten, peger på behovet for yderligere dokumentation. Vidensoversigten er udarbejdet som led i i Socialstyrelsens strategi for udvikling af sociale indsatser.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
Udgivelsen præsenterer erfaringerne fra et projekt til forebyggelse af voldsomme episoder og magtanvendelse på botilbud. De anvendte metoder er LA2, der er en videreudvikling af Low Arousal, og Feedback Information Treatment (FIT).
2018
|
Dokumenterede metoder voksne og handicap
Metoden Critical Time Intervention (CTI) er afprøvet og har vist sig at være virksom overfor forskellige socialt udsatte målgrupper. Socialstyrelsen har udarbejdet en generisk manual for CTI-metoden. Manualen kan anvendes til forskellige borgere i overgangssituationer, samtidig med at den bidrager til, at CTI-metoden anvendes ensartet.
2018
|
Hjælpemidler og velfærdsteknologi
"Aktivitet, Kræft og Livskvalitet i eget hjem" er det første og til dags dato største studie i verden, der har haft fokus på, hvordan man bedst støtter borgere med en uhelbredelig kræftsygdom i at klare sig i eget hjem med så høj livskvalitet som muligt.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
I Koncept for systematisk inddragelse af pårørende kan kommuner og regioner finde 8 anbefalinger til, hvordan de kan tilrettelægge inddragelsen af pårørende til borgere med psykiske vanskeligheder.
2018
|
Dokumenterede metoder børn og unge,
Forebyggelse,
Kriminalitet,
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af processuelle netværksmøder. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel og kan bruges som input til en budgetøkonomisk analyse i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM).
2018
|
Kriminalitet,
Forebyggelse,
Om socialstyrelsens viden
Omkostningsvurderingen viser de forventede omkostninger ved opstart og drift af ’Alle de andre gør det’. Beregningen er foretaget i Socialstyrelsens omkostningsmodel.
2018
|
Psykiske vanskeligheder
Kort og klart er en kort udgave af de nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse. Der er desuden udgivet en oversigt over de 11 retningslinjer.
2018
|
National koordination
Årsrapporten indeholder overblik over Det Faglige Råds aktiviteter i 2017 med at rådgive Socialstyrelsen om den nationale koordinationsstruktur.
Viser 161-260 af 1000.
Per side
10
20
30
100