Evaluering af Critical Time Intervention for kvinder på krisecenter

Fire kommuner - Aalborg, Randers, Odense og København - har i perioden 2015 - 2018 i samarbejde med Socialstyrelsen afprøvet den evidensbaserede metode Critical Time Intervention (CTI) som en metode til at yde koordinerende rådgivning efter servicelovens § 109, stk. 7. til kvinder på krisecenter.
CTI er en case-management metode målrettet borgere i en kritisk overgangsfase fra institutionsophold eller anden situation med socialt udsathed til en styrket livssituation. Metoden har skabt gode resultater for flere målgrupper af udsatte borgere, eksempelvis borgere i hjemløshed og borgere med psykiske lidelser.
Evalueringen af metodeafprøvningen viser, at kvinderne har oplevet positive forandringer på centrale udviklingsparametre.
- Volden reduceres markant. Den fysiske vold forsvinder stort set, ligesom den psykiske vold reduceres betydeligt.
- Kvinderne bliver bedre til at tage vare på sig selv og deres situation bl.a. i forhold til parametre som sikkerhed, omsorg for sig selv, netværk og fysisk og psykisk helbred.
- Kvinderne får en bedre kontakt til deres netværk og føler sig i mindre grad ensomme: Mange af kvinderne oplever, at de får en mere positiv relation til venner og familie i løbet af CTI-forløbet, ligesom størstedelen af kvinderne opbygger et netværk af støttepersoner, der kan hjælpe dem efter endt CTI-forløb.
En effektevaluering, der sammenligner indsatsgruppen med en kontrolgruppe, viser, at der er positive effekter af CTI-metoden i form af en styrket arbejdsmarkedstilknytning.
Evalueringen er gennemført af Deloitte for Socialstyrelsen.
I forbindelse med projektet er der desuden udarbejdet en metodemanual målrettet kvinder, der fraflytter kvindekrisecenter, og en implementeringsguide. Produkterne findes nedenfor i bilagsmaterialet.
Hent publikationen
Pixi-udgave af Evaluering af CTI for kvinder på krisecenter (pdf)
Metodemanual til CTI for kvinder på krisecenter (pdf)
Implementeringsguide til CTI for kvinder på krisecenter (pdf)