Gå til indhold

Teknologistøtte til ansatte med erhvervet hjerneskade

Teknologiske produkter kan være en stor støtte for mennesker med erhvervet hjerneskade, når han eller hun skal vende tilbage til arbejdet - eller skal fastholde og styrke evnen til at løse opgaver på arbejdspladsen.

Når man får en hjerneskade, kan man have behov for støtte til for eksempel at strukturere og planlægge arbejdet eller til at træne i at løse specifikke arbejdsopgaver. Der er forskellige teknologiske produkter, som kan hjælpe med det.

Læs mere om mennesker med erhvervet hjerneskade i job

Støtte til at kommunikere på arbejdspladsen

For nogle ansatte med erhvervet hjerneskade kan det være svært at tale, skrive og læse. For dem er der forskellige kompenserende produkter, der være en god kommunikationsstøtte på arbejdspladsen. 

Hjælpemidler til håndtering af kommunikation og information på hmi-basen.dk 

Læs mere om teknologistøtte til at kommunikere på arbejdspladsen 

Støtte til at løse arbejdsopgaver 

Teknologiske støttefunktioner kan give den ansatte med erhvervet hjerneskade større tryghed ved at vende tilbage til og fastholde et arbejde.

Der er for eksempel teknologiske produkter, der kan vise, hvordan aktiviteter og opgaver på en arbejdsdag skal gennemføres. Det giver den ansatte med erhvervet hjerneskade et bedre overblik over arbejdsopgaverne, rækkefølgen og strukturen på arbejdsdagen og -ugen.

Hjælpemidler til strukturering af forløb, aktiviteter og personlige mål på hmi-basen.dk 

Læs mere om teknologistøtte til at indgå på arbejdspladsen 

Støtte til at planlægge arbejdsdagen

Teknologi, der kan understøtte planlægning og overblik, giver mulighed for at tilpasse mængden og rækkefølgen af opgaver til den ansatte med erhvervet hjerneskade. Hjælp til at huske deadlines og pauser kan også være en god støtte.

Teknologi, der kan bruges til at strukturere dagen, har ofte en kalender med aktiviteter og opgaver, der vises i tekst, fotos eller ikoner. Der er tydelige påmindelser og huskelister – ofte med lyd. Opgaverne for en arbejdsdag, -uge eller -måned kan planlægges hjemmefra eller med hjælp fra en kollega eller chef, hvis der er behov for det.

Kalendere og tidsplaner på hmi-basen.dk 

Læs mere om teknologistøtte til at planlægge arbejdsdagen 

Gode råd 

Ikon af arbejdsplads
De bedste forudsætninger for et godt samarbejde skabes ofte ved, at kolleger og leder kender til den teknologi, som den ansatte med erhvervet hjerneskade benytter, og ved at teknologien fungerer sammen med arbejdspladsens øvrige it-systemer.

Ikon af borger
Det kan betyde meget, at du så tidligt som muligt involverer din chef og kolleger i dit behov for teknologi som støtte på arbejdspladsen.

Sidst opdateret 12/08 2021