Gå til indhold

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, er et beregningsværktøj, der styrker beslutningsgrundlaget i en konkret lokal sammenhæng og sætter fokus på de budgetøkonomiske konsekvenser over tid, der kan være ved at investere i sociale indsatser.

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, er særligt målrettet kommunerne, men kan bruges af alle, der ønsker mere viden om, hvordan en social indsats påvirker den offentlige økonomi over tid.

SØM kan give et bedre grundlag for dialog og lokalpolitiske diskussioner, men kan aldrig stå alene, når der skal træffes politiske beslutninger om investeringer i sociale indsatser. Sociale indsatser skal i høj grad også vurderes ud fra den progression og livskvalitet, der skabes for borgerne.

Vigtige forudsætninger for at arbejde med SØM

Gode SØM-beregninger kræver ikke kun økonomifaglige kompetencer, men i høj grad også socialfaglig indsigt og viden om den konkrete lokale sammenhæng, hvor den sociale indsats foregår.

Kvaliteten af SØM-beregningen og resultaternes troværdighed afhænger af vidensgrundlaget, og de antagelser beregningen bygger på.

Her kan du læse mere om SØM, hente den senest opdaterede version af modellen og se eksempler på SØM-beregninger:

Læs om opbygningen af SØM

Hent Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM

Se eksempler på SØM-beregninger

Udvikling og vedligeholdelse af SØM

Første version af Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, der var målrettet voksenområdet, blev udviklet af VIVE og Incentive for Socialstyrelsen med midler fra satspuljeaftalen 2016. I efteråret 2018 blev SØM opdateret med børne- og ungeområdet som en del af satspuljeaftalen 2017.

Modellen vil løbende blive videreudviklet og opdateret. Det er Socialstyrelsen, der har ansvaret for at videreudvikle og opdatere SØM med ny viden om effekter, konsekvenser og priser.

Hold dig opdateret om SØM

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet om Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, så bliver du altid opdateret, når der kommer en ny version af modellen. Derudover kan du følge med i sidste nyt om den videre udvikling af modellen, få informationer om uddannelse og øvrige arrangementer, etc. 

Tilmeld dig SØM-nyheder her

Sidst opdateret 17/04 2020