Metoden Multifunktionel behandling i institution og nærmiljø
MultifunC er et behandlingstilbud for unge 14-18-årige i meget svære adfærdsvanskeligheder. Programmet indebærer et midlertidigt institutionsophold, hvor der samtidig arbejdes med familien samt et efterværnsforløb. Den første danske MultifunC-institution åbnede i 2011.
I dag findes der én MultifunC-institution i Danmark (MultifunC Midtjylland), der er en delvist lukket institution, placeret i Viby, Aarhus.
Mål og målgruppe
De 14-18-årige unge, der er egnede til et MultifunC-tilbud, har mange risikofaktorer omkring sig, f.eks. familievanskeligheder, antisociale/kriminelle venner og bekendte, misbrug, manglende/problematisk skole-, uddannelses- eller arbejdsforløb, og er derfor i stor risiko for fortsat antisocial eller kriminel adfærd.
Programmet fokuserer fra institutionsopholdets start på at lære den unge at begå sig i normale kontekster og at være en del af det omgivende samfund.
Opstart af MultifunC
På Finansloven for 2009 blev der afsat midler til at understøtte kommunernes afprøvning af MultifunC. Projektperioden er nu ophørt, og MultifunC-institutionen i Aarhus modtager ikke længere finansiering.
Resultater
Der er endnu ikke offentliggjort nogen samlede evalueringer af MultifunC i Danmark, men forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM er i gang med at evaluere behandlingen på MultifunC Midtjylland på vegne af Socialstyrelsen. I 2020 er der udarbejdet en midtvejsevaluering, som belyser de foreløbige resultater af evalueringen, og i 2022 offentliggøres den samlede evaluering. Derudover har forsknings- og analysecenteret VIVE udarbejdet en implementeringsevaluering i 2016, som følger implementeringen af MultifunC på de daværende to MultifunC-institutioner. MultifunC er desuden sammensat af metoder, der hver især er dokumenterede.
Tilgå midtvejsevaluering af MultifunC her
Evalueringer fra Norge viser, at ud af ca. 220 unge, der har modtaget MultifunC-behandling, har 68 % gennemført behandlingen inklusiv opfølgning, og mellem 70-80 % af de unge fungerede efterfølgende uden misbrug og kriminalitet, bor hjemme eller i egen bolig, er i aktivt skole- eller arbejdstilbud og har betydelige forbedringer i adfærd og funktion.