Projekter og initiativer unge
SSP uddannelse
Projektet har til formål at understøtte fælles viden og faglighed i forebyggelsen af ungdomskriminalitet
Mentalisering i arbejdet med anbragte unge
De to mentaliseringsbaserede indsatser Robusthed.dk og Mentaliseringsguiden implementeres og afprøves på 14 døgninstitutioner og opholdssteder med henblik på at støtte børnene og de unge i at udvikle og styrke deres mentaliseringsevne.
Kerneelementer af U-turn og U18
De to behandlingsmodeller U-turn og U18 har inspireret til udviklingen af et kompetenceudviklingsforløb, der består af både undervisning og lokal implementeringsstøtte. Kompetenceudviklingsforløbet hedder UNG Rusmidler. UNG Rusmidler er et tilbud om kompetenceudvikling til kommuner, der ønsker at udvikle og styrke deres tilbud om rådgivning og behandling til unge i alderen 15-25 år.
Investering i efterværn
Initiativet skal styrke overgangen til et stabilt og selvstændigt voksenliv for unge, er anbragte eller har en kontaktperson. Der er fokus på uddannelse, beskæftigelse, egen bolig og socialt netværk. Omlægningen indebærer en ændret tilgang, hvor udgangspunktet er, at alle i målgruppen skal have tilbud om efterværn.
Prøv Andre Veje
Prøv Andre Veje (PAV) skal hjælpe anbragte unge, der har eller er i risiko for at udvikle en rusmiddelproblematik. Udbredelsen af forbehandlingsmetoden PAV skal øge anbragte unges trivsel og styrke deres evne til at fungere socialt og uddannelsesmæssigt.
Opfølgende samtaler til tidligere anbragte unge
Opfølgende samtaler skal sikre tidligere anbragte unge, der ikke modtager efterværn, støtte til de udfordringer, der kan opstå i overgangen til voksenlivet, som anbragte unge ofte må klare på egen hånd, da de mangler et personligt netværk.
Udbredelse af behandlingsmodeller til unge med misbrug
Socialstyrelsen igangsatte i foråret 2016 et projekt, som har til formål at udbrede tre veldokumenterede og lovende behandlingsmodeller til unge med rusmiddelproblematikker. Modellerne er tidligere implementeret i seks danske kommuner med gode resultater, og satspuljepartierne har derfor afsat midler til, at modellerne kan udbredes til flere kommuner.
Kommunalt netværk på plejefamilieområdet
Socialstyrelsen opstarter i 2015 et kommunalt netværk på plejefamilieområdet. Formålet er at understøtte udviklingen af tre øvrige initiativer og være et forum for formidling af lovgivningsinitiativer på plejefamilieområdet.
Metodeprogram på stofmisbrugsområdet
I metodeprogrammet afprøver en række kommuner evidensbaserede metoder til stofmisbrugsbehandling af unge mellem 15 og 25 år. Den foreløbige effektevaluering viser, at én af de afprøvede metoder er markant mere effektiv end andre metoder til at fastholde de unge i behandling og opnå stoffrihed. Samtidig øges trivslen og tilknytningen til uddannelse og beskæftigelse blandt de unge, og de laver mindre kriminalitet. Metoden kombinerer individuel kognitiv adfærdsterapi med Motiverende Samtale og systematisk brug af strukturelle elementer som gavekort og opfølgningsbehandling.
Metodeudbredelsesprogrammet på børne- og ungeområdet
Dokumenterede metoder giver succes i behandlingen af børn og unge.