Forside > Nyheder > 2015 > Nyt tema på Vidensportalen om bander
09/12 2015

Nyt tema på Vidensportalen om bander

Vidensportalen har etableret et nyt tema om bander. Temaet præsenterer indsatser og metoder, der kan være til inspiration i forebyggelsen af, at unge bliver tilknyttet rocker- og bandemiljøet. Se også det opdaterede tema om unge og rusmidler.

I Vidensportalens nye tema om bander kan du finde viden om indsatser, der kan være til inspiration i arbejdet med at forebygge, at unge bliver tilknyttet rocker- og bandegrupperinger. Du kan også læse om risiko- og beskyttelsesfaktorer. 

Hvem er i risiko for at indgå i bander?

Mennesker, der er involveret i rocker- og bandemiljøet, er i højere grad end befolkningen generelt socialt belastet, når man ser på forhold som opvækst, familie og skole. 

Undersøgelser viser, at unge, der er i kontakt med rocker- og bandegrupperinger i deres nærområde er i særlig risiko for at blive en del af rocker/bandemiljøet på længere sigt.

Tre indsatser til forebyggelse af bander

I temaet finder du artikler om tre udenlandske indsatser, som ikke er tilpasset eller afprøvet i en dansk kontekst:

Lugna Gatan: En svensk indsats

Den svenske metode Lugna Gatan har bl.a. til formål at mindske rekruttering til kriminelle grupperinger og forebygge misbrug og arbejdsløshed. Den retter sig mod unge, der indgår i problemskabende ungdomsgrupper.  Indsatsen drives bl.a. af unge, der selv har oplevet stigmatisering, misbrug og kriminalitet. 

G.R.E.A.T.: En amerikansk skolebaseret indsats

G.R.E.A.T. er en skolebaseret indsats fra USA. Formålet er at forebygge, at unge bliver involveret i bandeaktivitet og ungdomskriminalitet. Programmet består af undervisningsmateriale målrettet børn og unge på 4.-7. klassetrin. 

Roca: En intensiv amerikansk indsats 

Roca er en intensiv indsats til unge mænd i alderen 17–24 år, der er i højrisiko for kriminalitet, bandetilhørsforhold og eksklusion fra samfundet. Indsatsens formål er at få de unge til at ændre adfærd, så de kan undgå kriminalitet, indgå i almindelige sociale sammenhænge og blive selvforsørgende.

Ny viden om unges brug af rusmidler

Vidensportalen har netop opdateret sit tema om unge og rusmidler. Du kan bl.a. finde den nyeste viden om forebyggende og behandlende indsatser over for unge med rusmiddelproblematikker. Læs bl.a. om den amerikanske metode Multisystemisk Terapi Substance Abuse (MST-SA) og de danske indsatser U-turn og U18. 

Disse tre indsatser er alle afprøvet og tilpasset en dansk kontekst med gode resultater. 

Begge temaer henvender sig især til kommunale beslutningstagere, ledere og fagpersoner. 

Tema på Videnportalen om bander
Tema på Vidensportalen om unge og rusmidler 

Sidst opdateret 09/12 2015