Forside > Handicap > ADHD > Om ADHD > Et socialt perspektiv > Omgivelsernes betydning

Omgivelsernes betydning for ADHD

Den sårbarhed, der kan følge med ADHD, afhænger af den sammenhæng personen indgår i.

ADHD kan komme til udtryk på vidt forskellige måder fra person til person, og fra situation til situation. Erfaringer, socialt netværk og forholdene i de daglige omgivelser spiller en væsentlig rolle for, hvornår noget opleves som vanskeligt.

Alder og modenhed er også afgørende for, hvordan og i hvilke sammenhænge noget opleves som vanskeligt. I takt med, at en person udvikler brugbare strategier til at mestre vanskelige situationer, bliver oplevelsen af problemer mindre.

Vanskelighederne bliver ofte tydelige, når krav og forventninger er større end individuelle ressourcer, kompetencer og behov. I et socialt perspektiv er det derfor vigtigt, at omgivelserne hele tiden tænkes ind i indsatsen til den enkelte. Vanskeligheder skal forstås i sammenhæng med den sammenhæng, de opstår i. De aktuelle udfordringer den enkelte person oplever, er derfor ikke nødvendigvis konstante livet igennem.
Vanskelighederne er ikke alene forankret i den enkelte, men opstår, udvikles, fastholdes og forandrer sig i relation til omgivelserne og den aktuelle situation den enkelte befinder sig i.

Risikofaktorer og faktorer der beskytter 

Sidst opdateret 07/04 2015