Forside > Børn > Overgreb > Børnehuse > Er du barn, ung eller forælder?

Er du barn, ung eller forælder?

Hvis du er barn eller ung og er blevet slået eller rørt ved på en måde, du ikke bryder dig om, har du brug for hjælp fra voksne. Måske skal du have hjælp i et børnehus. Er du forælder til at barn, der er blevet udsat for overgreb, skal du tale med sagsbehandleren i din kommune.

Fold alle teksterne ud eller ind

For børn og unge

Hvad er et overgreb?

Et voldeligt overgreb kan være, hvis du er blevet slået, sparket eller udsat for noget andet voldsomt af en voksen.

Et seksuelt overgreb kan være, hvis du er blevet tvunget, narret eller presset til at gøre noget seksuelt. Det kan også være, at du er blevet rørt ved på en måde, som du ikke bryder dig om.

Det er aldrig din skyld

Voksne må ikke begå overgreb mod børn og unge. Det er derfor aldrig din skyld, hvis det er sket.

Det kan være svært at fortælle om et overgreb til andre. Også selvom du ikke har gjort noget forkert. Men det er vigtigt, at du fortæller om det til en voksen. Hvis du fortæller om et overgreb til din lærer eller en anden voksen, du er tryg ved, så skal de sørge for, at du får hjælp.

Hvad sker der, når du har fortalt om et overgreb?

 • Den voksne, som du har fortalt det til, vil tage kontakt til kommunen.
 • I kommunen er der ansatte, der har en særlig viden om, hvordan man hjælper børn og unge, der har været udsat for overgreb.
 • I kommunen får du en sagsbehandler, der vil finde ud af, om du har brug for at få hjælp i et børnehus.

Hvad sker der i børnehuset?

Et børnehus er et sted, hvor voksne samarbejder om at hjælpe børn og unge, der har været udsat for overgreb. Et børnehus er indrettet, så børn og unge kan føle, at det er et rart sted.

 • Du skal ikke alene i børnehuset. Du må have en voksen med, som du er tryg ved. Din sagsbehandler fra kommunen tager også med dig i børnehuset.
 • I børnehuset skal du fortælle om, hvad der er sket. Så ved de voksne i børnehuset, hvem der kan hjælpe dig, og hvordan de bedst hjælper dig. De hjælper også med at forklare de ting, der kommer til at ske. Hvis du er under 13 år, skal du måske videoafhøres af politiet i børnehuset. Nogle børn har også brug for at blive undersøgt af en læge. Det hjælper de voksne i børnehuset med at finde ud af.
 • I børnehuset arbejder kun voksne, som er vant til at tale med børn og unge om overgreb.

Andre der kan hjælpe dig

Hvis du har brug for at tale med nogen om overgreb, eller du er i tvivl, om du har været udsat for et overgreb, kan du ringe til:

Her kan du tale med voksne, der er vant til at tale med børn og unge. Du kan få råd om, hvordan du får sagt det til en voksen. Du kan også få råd om, hvor du kan få hjælp.

Det er gratis og anonymt (det betyder, at du ikke behøver fortælle, hvem du er).

Anklagemyndigheden arbejder sammen med politiet. De har skrevet en folder med råd og vejledning til børn og unge, der har været udsat for et seksuelt overgreb. 

For forældre

Hvis din sagsbehandler i kommunen informerer dig om, at dit barn skal i børnehuset, vil sagsbehandleren først holde et møde med personalet i børnehuset for at planlægge forløbet for dig og dit barn og for at sikre, at I får den bedst mulige hjælp. Efter dette møde vil du få at vide, hvornår dit barn skal afhøres og/eller undersøges af en læge, og hvem der vil gøre dette.

 • Når du kommer til børnehuset, vil personalet være til stede og tage imod dig.
 • Under en afhøring vil personalet fra børnehuset kunne tale med dig og gøre dig klar til at tage imod dit barn, når det er blevet afhørt.
 • Efter en afhøring kan personalet i børnehuset i samarbejde med din sagsbehandler fra kommunen have en samtale med dig for at sikre, at du får den rette hjælp til, at du som forælder/pårørende kan støtte dit barn bedst muligt.
 • Børnehuset vil i samråd med din sagsbehandler vurdere, om du har brug for flere samtaler i børnehuset for at sikre, at dit barn og I som familie kan komme videre med den relevante hjælp og støtte.

Rådgivning og information

Som pårørende kan du henvende dig en række steder og få information eller råd og vejledning om at være pårørende til børn eller unge, der har været udsat for overgreb:

 • Børnehuset: Som forælder eller pårørende er du altid velkommen til at kontakte børnehuset, hvis du har spørgsmål, inden du skal derind. 
 • Anklagemyndigheden: Anklagemyndigheden har udarbejdet informationsmateriale til pårørende til børn, der har været udsat for et seksuelt overgreb.

Hvis dit barn skal i et børnehus

Sidst opdateret 07/02 2017