Gå til indhold

Makkerlæsning materialer

Makkerlæsning indeholder både læseteknikker og en række redskaber, som kan understøtte læsetræningen med barnet.

Makkerlæsning rummer to læseteknikker: Tandemlæsning samt Lyt og Læs. Teknikkerne kan anvendes enkeltvis eller kombineres afhængigt af barnets præferencer.

Der er også udviklet forskellige redskaber, bl.a. en læselog, der bruges til at følge med i udviklingen af barnets læsefærdigheder.

Tandemlæsning

Ved Tandemlæsning starter barnet og makkerlæseren med at læse højt sammen. Når barnet er klar til at læse højt alene, giver det et aftalt signal til læsemakkeren. Herefter læser det alene.

Hvis barnet får problemer med den selvstændige læsning, støtter læsemakkeren barnets oplæsning og fortsætter herefter med at læse højt sammen med barnet, indtil barnet igen signalerer et ønske om at læse selv.  

Lyt og Læs

Ved Lyt og Læs vælges først et passende, afgrænset stykke i bogen. Herefter læser makkerlæseren højt, mens barnet følger med i teksten. Bagefter læser barnet den samme passage højt. 

Test, dagbog og læselog

Uanset om man anvender begge læseteknikkerne i Makkerlæsning eller kun den ene, bruges Femfinger-testen. Det er et redskab, der kan hjælpe barnet og læsemakkeren til at udvælge litteratur med en passende sværhedsgrad. 

Et andet redskab i Makkerlæsning er læsedagbogen, hvor barnet kan beskrive og følge sin egen læsning. Der er også en læselog til makkerlæseren. Læseloggen bruges til at følge barnets udvikling.

Endelig er der lavet en lynguide og nogle tips.

Du kan finde alle redskaberne til Makkerlæsning nedenfor bortset fra dagbogen, der kun findes i en trykt udgave:

Sidst opdateret 19/09 2019